Crna kronika
U SAMO TRI RADNA DANA

Ukrao gotovo 28 tisuća kuna na naplatnoj postaji
Objavljeno 10. rujna, 2020.
Za krađu novca iz blagajne naplatne postaje na autocesti A3 sumnjiče Đakovčanina (38)
BABINA GREDA


Tridesetosmogodišnjak iz Đakova dobio je kaznenu prijavu jer je kao blagajnik i odgovorna osoba na naplatnoj postaji autoceste kod Babine Grede na području Vukovarsko-srijemske županije pronevjerio nekoliko desetaka tisuća kuna. Učinio je to, sumnjiči ga policija, u samo tri dana!


- Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjakom iz Đakova zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela pronevjere. Naime, 38-godišnjak, kao blagajnik i odgovorna osoba na naplatnoj postaji autoceste u našoj županiji, nije na propisani način predavao novac od naplaćenih cestarina tijekom tri dana krajem kolovoza ove godine, nego ga je zadržao za sebe. Time je oštetio poslodavca, društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje, građenje i održavanje autocesta sa sjedištem u Zagrebu, za iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna - doznajemo iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.


Iz Uprave Hrvatskih autocesta doznajemo da je ta tvrtka podnijela kaznenu prijavu protiv blagajnika koji je na naplatnoj postaji Babina Greda krajem kolovoza pronevjerio utržak od naplaćene cestarine u iznosu od 27.876,66 kuna.


- Sukladno propisima i internim aktima društva, pokrenut je postupak izvanrednog otkaza, a radnik je do okončanja postupka udaljen s radnog mjesta. Želimo naglasiti kako se pokušaji pronevjere u pravilu iznimno rijetko događaju i vrlo brzo se otkrivaju s obzirom na to da je sustav naplate cestarine u cijelosti automatiziran i integriran u cjelinu te je u svakom trenutku moguće pratiti rad cjelokupnog sustava. Sustav naplate je zatvoren sustav, koji je zaštićen na nekoliko sigurnosnih razina. Svaka transakcija nastala na izlaznom naplatnom mjestu sa svim ulaznim i izlaznim podatcima, kao što su mjesto ulaza i izlaza, vrijeme, kategorija te registracijska oznaka, prosljeđuje se na server naplatne postaje, server obračunske jedinice i na centralni server. Time je mogućnost utaja prihoda i drugih oblika nezakonitog djelovanja svedena na minimum. Naplatna mjesta su također opremljena drugim sustavima tehničke zaštite i nadzora - doznajemo iz Uprave Hrvatskih autocesta.
Prije 10-ak godina u medijima se pojavila velika priča da pojedini zaposlenici na hrvatskim naplatnim kućicama kradu novac dobiven od cestarina. Između ostaloga su se stornirali računi za kamione koji su prolazili, a otkucavali kao da je prošao automobil. Na taj način stvarala se razlika u novcu koji je ukraden od Hrvatskih autocesta.


Sandra Lacić
očevid
ISTRAŽUJE

SE MOTIV

KRAĐE
SVE SE MANJE CESTARINA PLAĆA NOVCEM
Kako su navele Hrvatske autoceste, krađe utrška na naplatnim postajama svedene su na minimum. Do prije desetak godina gotovo svi korisnici autocesta na kojima postoji sustav naplate cestarinu su plaćali novcem, a pojačanim dolaskom digitalizacije to se počelo mijenjati. Sve više građana kupuje i koristi uređaje za elektroničku naplatu cestarine (ENC) ili cestarinu plaća bankovnim karticama. Hrvatske autoceste su i prije početka pandemije, kako bi ubrzale protok vozila kroz naplatne postaje, omogućile plaćanje karticama bez ukucavanja PIN broja i za iznose iznad 100 kuna.

Policija sada istražuje motiv koji je 38-godišnjaka iz Đakova nagnao na krađu novca iako je vjerojatno znao da će u konačnici biti otkriven.
Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

Najčitanije iz rubrike