Osijek
VOLONTERSKI RAD

Lavovski dio posla u koronakrizi odradili aktivisti Crvenoga križa
Objavljeno 10. rujna, 2020.
Poznato je da je Crveni križ tijekom najteže koronakrize iznio lavovski dio humanitarnog posla na svojim leđima. Rad ove institucije nemoguće je zamisliti bez brojnih volontera. Kako nam je objasnio Denis Ćosić, ravnatelj GD-a Crvenog križa Osijek, volonteri su u novim okolnostima, s nešto manjim radnim intenzitetom, iznimno korisni i važni.

- Iako naši volonteri nisu više toliko zauzeti aktivnostima kao u ožujku, travnju i svibnju kada su dostavljali namirnice oni kojima je to bilo potrebno, upravo smo završili s Ljetnom školom mladih, a imamo i projekt s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu čega je tridesetoro djece iz socijalno ugroženih obitelji boravilo u našem Centru za edukaciju u Orahovici. U radu s njima sudjelovalo je i četvoro naših mladih volontera koji su iskusni u radionicama, od prevencije, komunikacije i socijalizacije do promicanja osobne higijene i slično. Oni su radili s djecom zajedno s našim stručnim voditeljima. Ovom su zgodom djeca imala priliku proći i kroz obuku neplivača. Osim toga, naši će volonteri biti uključeni i u obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći 12. rujna te Baranjskog Ferivi polumaratona koji se održava u Kopačkom ritu istog dana. Naši mladi volonteri sudjeluju i u projektu nastalom u suradnji s Agencijom za mobilnosti i programe EU-a. U sklopu njega, devetoro je naših mladih volontera snimilo do sada 16 filmova vezano uz postupke neodgodive prve pomoći. U naše redovite aktivnosti u koje su uključeni volonteri ubrajaju se i redovita dežurstva na utakmicama NK Osijeka u sklopu Prve hrvatske nogometne lige. Volonteri svih dobi uključeni su i u podjelu humanitarne pomoći na terenu, istaknuo je Ćosić.

Dodao je kako su volonteri imali važnu ulogu u radu Ljetne škole mladih Crvenog križa Osječko-baranjske županije održane od 17. do 27. kolovoza u Orahovici. Osmero je volontera vodio radionice iz prve pomoći, realističkog prikaza ozljeda, pripreme za djelovanje u izvanrednim situacijama, radionice prevencije i vodstva za voditelje klubova mladih, a u uradu Ljetne škole sudjelovalo je i osmero mlađih volontera koji su ondje stjecali nova znanja.

- Ono što ćemo imati od 1. listopada, za što upravo slažemo popis volontera, jest priojekt koji smo pisali za vrijeme tzv. zatvaranja, a nazvali smo ga “Tu smo zbog vas”. Na temelju iskustava iz vremena najteže koronakrize, a riječ je o dostavi lijekova i namirnica te plaćanja računa teško pokretnim i nepokretnim osobama, koje su i najrizičnija skupina kada je posrijedi oboljevanje od Covida-19, planiramo napraviti mrežu volontera po gradskim četvrtima, mjesnim odborima te u trima partnerskim općinama, Ernestinovu, Šodolovcima i Vladislavcima. Zamisao je da ti volonteri budu na usluzi starijim sugrađanima. Svi će ti volonteri proći edukaciju iz komunikacije i praktičnih vještina, kako preuzeti narudžbu i novac na siguran način i obaviti nabavu te onih vezanih uz primjenu epidemioloških mjera, objašnjava Ćosić.

Draško Celing
MANJI BROJ
Prema riječima Lejle Šehić Relić, direktorice Volonterskog centra Osijek, broj angažiranih volontera manji je nego prije izbijanja koronakrize. Od početka godine spojili su 260 volontera sa 11 organizacija i ustanova. Uglavnom je bila riječ o jednokratnim angažmanima. Ni Dječji kreativni centar Dokkica ne može zamisliti svoj rad bez volontera, rekla nam je njegova predsjednica Ines Novak. Trenutno nemaju angažiranih volontera jer u Dokkici još nisu krenuli s programima zbog pandemije.
Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike