Regija
MAGADENOVCU ODOBREN JOŠ JEDAN PROJEKT

Nabavit će kombi-vozilo za prijevoz starih i nemoćnih
Objavljeno 10. rujna, 2020.
MAGADENOVAC

Općini Magadenovac odobrena su nepovratna sredstva u iznosu od 1.499.975 kuna za projekt "Zajedno u zajednici - Općina Magadenovac – briga za kvalitetan život osoba starije životne dobi" u okviru poziva Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

– Prošle su gotovo dvije i pol godine od prijave projekta i čekamo poziv za potpisivanje ugovora o dodjeli nepovratnih europskih sredstava. Projekt će se sufinancirati iz Europskog socijalnog fonda – kaže načelnik općine Stjepan Živković.

Kroz projekt će nabaviti kombi-vozilo za prijevoz starih i nemoćnih osoba, osoba s invaliditetom i kroničnim bolestima do socijalnih, zdravstvenih i drugih ustanova unutar, ali i izvan općine. Također, osigurat će organizaciju aktivnosti te prostor za druženje osoba starije dobi - svojevrsni dnevni boravak.

– U projekt ćemo uključiti starije osobe, osobe oboljele od Alzheimerove bolesti ili drugih demencija, članove njihovih obitelji i stručnjake. Planiramo kroz projekt zaposliti četiri-pet osoba koje bi bile u službi starih i nemoćnih, a te osobe bi djelovale pri Općini. Dio bi bilo tehničko, a dio stručno osoblje – ističe načelnik Živković.

Glavni razlog za prijavu ovakvog tipa projekta bio je, kao i u drugim ruralnim dijelovima Hrvatske, velika zastupljenost stanovništva starije dobi na području općine Magadenovac, koji mahom žive u samačkim kućanstvima, dok su se mlađi članovi obitelji odselili na urbana područja te zbog poslovnih i drugih obveza nisu u mogućnosti pomoći starijim članovima obitelji u mjeri u kojoj bi to bilo nužno.

Prometna nepovezanost, ali i neizgrađena infrastruktura otežavaju život stanovnika u dislociranim naseljima oko Magadenovca.

Visok postotak stanovništva u dobi iznad 60 godina opravdava potrebu za provođenjem ovog projekta jer starenjem kod ljudi započinje proces veće ovisnosti o drugima, koji često završava nemogućnošću samostalnog zadovoljenja vlastitih bioloških i socijalnih potreba. S.Fridl
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana