Kultura
POSAVEC I JAVORA

Barokno blago Slavonije
Objavljeno 10. rujna, 2020.
Ove godine na festivalu Ars Sacra (Festival sakralne umjetnosti), u Osijeku bit će održan koncert O, Gospojo i Kraljice akademskih glazbenica, pjevačice Zrinke Posavec i Katarine Javore na orguljama, koji će se održati u nedjelju, 13. rujna, u franjevačkoj crkvi Uznesenja sv. Križa u Tvrđi, u Osijeku, u 19 sati.

Riječ je o novim skladbama Zrinke Posavec pisanima na tekstove iz kantuala fratra Ivana Vlahovića Kapušvarca iz Našica. Najvjerojatnije je on autor i ostalih sačuvanih kantuala iz 18. stoljeća u Slavonskom Brodu, Cerniku, Požegi, Vukovaru, Šarengradu, Iloku i Osijeku. Upravo te kantuale fratra Kapušvarca smatraju najbrojnijim baroknim blagom Slavonije.

Najznačajniji je kantual onaj sačuvan u Našicama - Liber cantus iz 1737. Vrsno je likovno uređen, sadrži latinske mise i popijevke, notne zapise za osam pjesama te 49 tekstova na latinskom i hrvatskom. Muzikolozi tvrde da je sam Kapušvarac skladatelj svih notnih zapisa, no ne može se sa sigurnošću reći je li on autor tekstova na hrvatskom jeziku - stoji u najavi koncerta. Pretpostavlja se da ih je Kapušvarac prepisivao iz drugih izvora, a velika je vjerojatnost da je tekstove na hrvatskom bilježio iz narodne književnosti, ili ih je napisao netko od ostale braće fratara.

Mnogi naši muzikolozi (Ladislav Šaban, Trpimir Matasović, Koraljka Kos, Vjera Katalinić, Gorana Doliner, Ennio Stipčević, Hrvojka Mihanović-Salopek, Brankica Ban i Petar Antun Kinderić), bavili su se ovim blagom i slažu se da je vrijednost kantuala značajna, posebice tekstovi popijevki na hrvatskom. Zahvaljujući etnomuzikologinji Miroslavi Hadžihusejnović Valašek, kantual je 2019. u potpunosti transkribiran i tiskan s ostalim kantualima u knjizi Hodi k meni, puče dragi (Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda, 2019.). Otuda i ideja da se na hrvatske tekstove popijevaka iz kantuala sklada nova glazba kako bi tekstovi ponovno zaživjeli. Koncert čine dva dijela: Korizmeni ciklus i ciklus Kroz Godinu. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike