Novosti
ZA RUJAN

Prijave za potpore od 15. rujna
Objavljeno 9. rujna, 2020.
Hrvatski zavod za zapošljavanje izvijestio je da je rok za podnošenje zahtjeva za dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta za rujan od 15. rujna do 15. listopada.

"Primjena potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom i potpora za mikropoduzetnike nastavlja se i u razdoblju od rujna do prosinca ove godine", navode u priopćenju. Potpora uključuje sve djelatnosti kao i do sada, poput putničkog prijevoza, pružanja smještaja, pripreme hrane i pića, event industriju itd., kojima je i nadalje omogućeno korištenje potpore do 4000 kuna po radniku uz uvjet pada prihoda za najmanje 60 posto.

Potpora za mikropoduzetnike uključuje iznos do 2000 kuna po radniku za poslodavce koji zapošljavaju do deset radnika uz uvjet pada prihoda za najmanje 50 posto. Iz HZZ-a važnim naglašavaju da će svi poslodavci koji ne mogu poslovati ili kojima je na bilo koji način ograničen rad sukladno s odlukama Stožera civilne zaštite moći iskoristiti ove mjere, s time što će oni kojima je rad ograničen odlukom Stožera (skraćeno radno vrijeme, smanjen broj posjetitelja itd.) prema potrebi morati dokazati teškoće u poslovanju.

Premijer Andrej Plenković prošloga je tjedna najavio da će HZZ donijeti odluke o nastavku mjera pomoći gospodarstvu zbog koronakrize pa će se tako do prosinca nastaviti mjera sufinanciranja skraćenog radnog vremena od maksimalno 2000 kuna po radniku uz pripadajuće doprinose, a do 31. prosinca će se produžiti i mjera za mikropoduzetnike.

Ta se mjera odnosi na sve sektore gospodarstva i uključuje otpis doprinosa. Za djelatnosti koje su posebno ugrožene potpora od 4000 kuna po radniku također će se nastaviti do 31. prosinca, gdje su navedeni sektor prijevoza putnika, ugostiteljstvo, turoperatori i poduzetnici vezani uz rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje, u slučaju da su imali pad prometa veći od 60 posto, pri čemu i ta potpora uključuje otpis doprinosa na plaće. Potpora od 4000 kuna omogućit će se i poduzetnicima i djelatnostima koje budu zatvorene zbog odluka stožera. I.B./H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike