Regija
DARKO DORKIĆ NAČELNIK OPĆINE MARIJANCI

Znamo što hoćemo i kako se
pišu projekti za EU fondove
Objavljeno 8. rujna, 2020.
Za osam mjeseci povukli smo 10 milijuna kuna iz fondova Europske unije

Dan je Općine Marijanci i blagdan Male Gospe, zaštitnice ove miholjačke općine koju već peti mandat uzastopce vodi načelnik Darko Dorkić, s kojim smo razgovarali o ostvarenim i planiranim projektima. Ni situacija s koronom nije ih izbacila iz kolosijeka i Marijanci polako dobivaju novu vizuru i sadržaje.

Obilježavanje Dana Općine prilika je za rezimiranje jednogodišnjeg rada. Čemu ste posvetili najviše aktivnosti?

- Radilo se na dobroj pripremi i planiranju proračuna za 2020. godinu da nesmetano možemo provoditi velike projekte i investicije. Najviše pozornosti i aktivnosti posvetili smo provedbi i realizaciji nekoliko investicija značajnih za Općinu Marijanci, a koje se financiraju iz fondova Europske unije. Naravno da se ovogodišnja aktivnost, koja je bila neizbježna, odnosi i na prilagodbu uvjetima oko situacije s koronavirusom. Jednogodišnji rad pamtit ćemo i po ozbiljnom povlačenju sredstava iz fondova EU-a, a to mogu potkrijepiti podatkom da smo za osam mjeseci povukli deset milijuna kuna. Kako bismo mogli svaki mjesec pratiti situaciju i podmirivati obveze prema izvođačima radova, donijeli smo i odluke o kreditnom zaduženju. Sve to smo napravili kako bismo nesmetano pratili realizaciju velikih i značajnih investicija.

Među najuspješnijima
Koje su to onda vrijedne investicije?

- To su projekti koji su najdalje otišli, koji su praktički završeni te se čeka uporabna dozvola. A to je rekonstrukcija, dogradnja i opremanje zgrade DVD-a u Marijancima i taj je projekt kompletno završen, čeka se tehnički pregled te izdavanje uporabne dozvole. Drugi projekt koji je gotov jest reciklažno dvorište, za koje je obavljen tehnički pregled i dobivena uporabna dozvola. Dva značajna projekta koja su u poodmakloj fazi, odnosno možemo reći da su gotove dvije trećine radova, jesu rekonstrukcija, dogradnja i prenamjena područnog vrtića u Marijancima te rekonstrukcija vatrogasnog doma i dogradnja društvenog doma u Črnkovcima. Radovi idu prema planu i ta će dva projekta sljedeće godine biti završena. Što se tiče vrtića, plan je da u pedagoškoj godini 2021./2022. krenu dvije mješovite i jedna jaslička skupina. Osim brige o ovom građevinskom dijelu, obavljamo aktivnosti vezane uz funkcioniranje područnog vrtića u Marijancima pri Dječjem vrtiću Pinokio Donji Miholjac, kao što je to i sada, te da s osnivačem, Gradom Donjim Miholjcem, Općina Marijanci sklopi određeni sporazum o funkcioniranju novog vrtića i jaslica. Moramo planirati i nova zapošljavanja. Trenutno su dvije djelatnice, a po novome za tri skupine bit će potrebno čak šest odgojiteljica. Provest ćemo i anketu među roditeljima o zainteresiranosti za usluge vrtića i jaslica. Do kraja godine u planu je završiti pješačko-biciklističku stazu između Bočkinaca i Črnkovaca, a u planu je da se pusti u funkciju i kanalizacija u Marijancima i Kunišincima.

Može se reći da ste općina koja zna kako do EU fondova.

- Sigurno smo jedna od uspješnijih hrvatskih općina u povlačenju sredstava. Kada bismo zbrojili ove četiri velike investicije, njihova vrijednost iznosi 25 milijuna kuna iz EU fondova, a mi smo već dosad povukli 10 milijuna kuna. Dvije smo investicije, podsjetit ću, zgradu DVD-a u Marijancima i reciklažno dvorište u Kunišincima, završili europskim novcem te nam preostaju još dvije, a to su vrtić u Marijancima i dom u Črnkovcima. Valja istaknuti da su nam odobrena sredstva iz Europske unije u iznosu od 7,5 milijuna kuna za izgradnju kanalizacije u Črnkovcima te da bi ta investicija trebala do kraja godine krenuti. Vjerujem da će sljedeće godine biti gotova. Možemo zadovoljno i ponosno reći da smo više nego uspješni u povlačenju sredstava iz Europske unije. To je rezultat prije svega ekipe koja zna raditi s EU projektima. Znali smo što hoćemo, prilagodili smo se pravilnicima te pripremili EU projekte kako bismo osigurali maksimalan broj bodova, što je jedini uvjet da prođete. Od lobiranja nema ništa.

Manji projekti odgođeni
Koliko se koronakriza odražava na prihode općinskog proračuna?

- Značajno su se smanjila sredstva od poreza na dohodak i fiskalnog izravnanja. Do kraja kolovoza oko 20 posto su manji prihodi od poreza na dohodak, a to je oko 500.000 kuna manje u proračunu. Očekujemo još smanjenje, tako da će to biti blizu milijun kuna manje prihoda u općinski proračun do kraja godine. No epidemija koronavirusa nije zaustavila velike projekte, oni su nastavljeni, ali smo privremeno odustali od manjih, koje možemo prenijeti u sljedeću godinu. To je dovršetak parkirališta u centru Marijanaca, uređenje zgrade NK-a Mladost u Črnkovcima, gdje se uvodi centralno grijanje, ali ćemo odustati od fasade i krovišta. Također, nećemo ići u uređenje poljskih putova. Bitno je reći da će EU projekti biti završeni i da povlačenje sredstava nije ugroženo.

U posljednjoj ste godini petog mandata, koliko ste zadovoljni učinjenim?

- Zadovoljan sam postignutim. Napravljeno je gotovo sve što je zajedno s općinskim vijećnicima planirano od mog prvog mandata. Posljednjih godina uspjeli smo puno napraviti zahvaljujući fondovima EU-a. Prije 20 godina baratali smo malim sredstvima, no proračun je iz godine u godinu rastao, a kruna su ovih 25 milijuna kuna iz fondova EU-a za četiri velika projekta. Tih projekata ne bi bilo da nije bilo EU fondova. Priželjkivali smo vodu, vrtić, školu, sportsku dvoranu i kanalizaciju te smo pripremali dokumentaciju uvjereni da ćemo sve to i ostvariti. Ovog trenutka imam još dovoljno volje i želje, ali i ambicija, za još jedan mandat. Radimo na projektiranju i pripremamo projekte za sljedeće financijsko razdoblje iz fondova EU-a, a to je cestovna infrastruktura, poduzetnička zona, sportski centar i novi područni vrtić u Črnkovcima. Najvjerojatnije ću se kandidirati jer imamo planova što još sve treba napraviti, no odlučit će birači.

Što biste, s obzirom na posebne okolnosti, poručili mještanima na današnji Dan Općine?

- Uz čestitku za Dan Općine i blagdan Male Gospe, želim da moji sumještani budu zdravi, da se odgovorno ponašaju, da se nose s epidemijom, ali da zbog koronavirusa ne prestanu živjeti. Da se zajedno borimo za boljitak i razvoj općine, ali i svih nas.

Snježana Fridl
Sunčana elektrana
Koji su još projekti u planu sljedeće godine?- Prije nekoliko dana stavljena je pod krov zgrada nastavno-sportske dvorane kod područne škole koja je pod ingerencijom Županije, a u planu je da se dovrši sljedeće godine. Možemo očekivati da će sljedeće godine krenuti i projekt sunčane elektrane Črnkovci. Sigurni smo da ćemo do kraja godine imati građevinsku dozvolu i vjerujem da ćemo biti prva općina koja će krenuti u realizaciju tog zajedničkog projekta s HEP-om. Sunčana elektrana bit će priključne snage od 4,5 megavata i planira se sagraditi u Poduzetničkoj zoni Črnkovci.
Mladim obiteljima 200 tisuća kuna
Općina značajna sredstva ulaže u obitelji i djecu, što kroz neposredne mjere, a što kroz ulaganja i u gradnju vrtića- Bez obzira na smanjenje proračuna zbog koronavirusa, naši programi potpore roditeljima novorođene djece, osnovcima, srednjoškolcima, studentima i mladim obiteljima nastavljeni su. Za prvo dijete dajemo 3000 kuna, za drugo 15.000 kuna, a za treće i četvrto po 30.000 kuna. Općina financira dva područna vrtića, u Marijancima i Črnkovcima, za koje izdvaja oko 300.000 kuna. No sljedeće godine procjenjujemo da će taj iznos biti 800.000 kuna jer ćemo u Marijancima imati novi vrtić s cjelodnevnim boravkom i jaslice, a koje nismo imali. Osnovcima, uz besplatne udžbenike koje im je osigurala država, Općina je nabavila radne bilježnice i ostali obrazovni materijal. Srednjoškolcima dodjeljujemo pomoć za podmirenje troškova stanovanja te subvencioniramo autobusne karte. Pomažemo i studente, ali ne mjesečnom stipendijom, već jednokratnom novčanom pomoći u iznosu od 5000 kuna. Pomažemo sve redovite studente koji nisu ostvarili pravo na neku drugu drugu stipendiju. Mladim obiteljima dodjeljujemo potporu za rješavanje stambenog pitanja i prošle godine smo isplatili gotovo 200.000 kuna. I ove godine je dosta dobar odaziv mladih obitelji, tako da ćemo morati ići u rebalans proračuna.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA OVE GODINE NA FACEBOOKU

Održana virtualna 21. Večer polesnjaka

PROGRAM „ZAŽELI BOLJI ŽIVOT U OPĆINI ŠODOLOVCI“

20 žena dobilo je posao, a stare i nemoćne osobe pomoć

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIGOVORI NA STANJE ŽELJEZNIČKO-CESTOVNOG PRIJELAZA NA CESTI VALPOVO - ŠAG

Vozači tvrde: Auti nam se raspadaju

2

SREDIŠTE TRADICIJSKE KULTURE RH

Otvorene 55. Vinkovačke jeseni: Raskoš narodnog blaga i inat ponosnog slavonskog čovjeka

3

IVAN BOSANČIĆ GRADONAČELNIK VINKOVACA

Neće izostati posebnosti Vinkovačkih jeseni - ples, pjesma i narodni običaji