Zdravlje
DIJAGNOSTIKA: PREGLED POSTURE

Korektivne vježbe poboljšavaju držanje tijela
Objavljeno 7. rujna, 2020.
Ako se posumnja na neko od loših držanja, važno je dijete usmjeriti na daljnje preglede kod stručnjaka

Postura je kompozicija segmenata tijela u određenom vremenu. Kako bismo si to lakše predočili, jednostavnije je reći kako postura znači - način držanja tijela.


Kada se rodimo, nemamo razvijenu posturu. Ona se razvija u skladu s odrastanjem. Bitno je naglasiti kako položaj jednog dijela tijela utječe na ostale dijelove i cjelokupnu posturu. Ako je jedan dio tijela izvan balansa, čitavo tijelo to mora kompenzirati.


Loše držanje manifestira se na razne načine. Kod lošeg držanja bitno je naglasiti da nema anatomskih promjena kralježnice. Rana dijagnostika od iznimne je važnosti radi prevencije nastanka anatomskih promjena kralježnice. Sistematski pregledi tu dolaze do značaja, a ako se posumnja na neko od loših držanja, važno je dijete usmjeriti na daljnje preglede kod stručnjaka.

Nepravilno držanje česta je pojava zbog nedostatka kretanja i bavljenja sportom, a javlja se kod sve većeg broja djece školske dobi. Izazvano je, između ostaloga, dugotrajnim sjedenjem, nošenjem teške školske torbe, manjkom tjelesne aktivnosti te naglim rastom tijela u adolescenciji. Nekad su djeca kroz igru savladavala bazična motorička znanja kao što su trčanje, penjanje, bacanje, skakanje, a danas djeca sve više vremena provode pred televizorom i računalom igrajući igrice te tako sprječavaju biološku samokorekciju. Ovo je jedan od glavnih razloga sve češćih posturalnih disbalansa kod djece i mladih.


Početak školske godine pravo je vrijeme za kontrolu i pregled posture kod djece. Primijetili ste da vam se dijete loše drži?


Primjećujete povišeno rame, nejednak struk, krivo držanje glave prema naprijed, izbočen trbuh, nejednake lopatice? Vidite da dijete nepravilno sjedi, stoji, nosi torbu? Ovo su neki od znakova lošeg držanja koje možete vidjeti kada pregledate svoje dijete. Ako se uoči loše držanje dijete bi trebalo uputiti stručnjaku, provoditi korektivne vježbe te se uključiti u tjelesnu aktivnost.


Svakom klijentu bitno je pristupiti individualno te napraviti analizu posture kojom se utvrđuje mišićni disbalans. Na temelju stanja djeteta provodi se plan i individualni rad, ali i edukacija djeteta i roditelja o promjeni loše u svjesnu posture. Nakon što dijete uspješno prođe individualne sate koji su osmišljeni prema stanju djeteta, ono počinje vježbati u grupi te naučeno primjenjivati i kod kuće.



Korektivne vježbe su skup vježbi koje se primjenjuju preventivno kada deformitet još nije nastupio. Pažljivo osmišljene vježbe, prilagođene uzrastu, sposobnostima i potrebama djece, poboljšavaju držanje tijela, povećavaju snagu i jakost, fleksibilnost, koordinaciju, ravnotežu, podižu energiju, samopouzdanje i daju dobar temelj zdravlja za cijeli život. Pozornost se poklanja pravilnom pokretu, stabilizacijskim vježbama I disanju. Ovakvim vježbama mogu se spriječiti prave strukturalne promjene kralježnice!


Svakako je preporučljivo bavljenje sportom te raznim tjelesnim aktivnostima, jer tijelo je stvoreno za kretanje, a pokret nas čini zdravim. Pravilno držanje ključ je lijepog izgleda te ono nije važno samo za jake mišiće, nego se odražava na djetetov imidž, samopuzdanje, disanje, emocije, energiju i sveukupno zdravlje. (Korektiv studio)
Martina Slivonja, bacc. phys, Schroth terapeut
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike