Magazin
TJEDNI OSVRT

Može li Mrvica spasiti i stvoriti novi SDP?
Objavljeno 5. rujna, 2020.

Od ponedjeljka u ponoć poznato je da će se za novog predsjednika SDP-a natjecati petero kandidata, iako je dugo jedini pretendent bio saborski zastupnik Peđa Grbin. No, osim njega, sada će u utrku i manje poznati krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović i SDP-ovac iz Pule Marin Percan. U utrku se, iznenada se predomislivši, doslovno u posljednjim minutama, uključio i šef splitsko-dalmatinskog SDP-a te bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Time je počela i neizvjesna bitka za nužno stvaranje novog SDP-a u kojoj će se pobjednik znati 26. rujna za kada su zakazani unutarstranački izbori novog vodstva. Izazov je velik jer podsjetimo, SDP, formalno najjača opozicijska stranka, već je dugo u silaznoj putanji. Trenutačno je s jednim od do sada najlošijih rejtinga, na samo 16 posto biračke podrške, umjesto pristojnih 30, i sa samo 29 saborskih zastupnika, pa je ključno pitanje očekuje li stranku bez identiteta nastavak propadanja, i gdje je samo dno, odnosno može li je itko od kandidata pretvoriti u modernu i respektabilnu socijaldemokratsku opciju. Zasad je malo onih koji u to vjeruju, čak i u samoj stranci, stoga baš nije bilo ni truda oko odabira nacionalno relevantnog kandidata. Navodno im je dosta stranačkih klanova i ne znaju koji je kandidat najbolji.

Uz to, kako stvari stoje, očekuje se i sveopće rasipanje glasova, neizvjesni rezultat koji je gotovo i nemoguće prognozirati. Pa bi, i uz nova lica, u ratu za vrh stranke mogle ostati samo stare podjele. Ipak, uvjetno, za sada je favorit Istrijan iz Pule Peđa Grbin, iako bez primjetne vizije. Iako relativno mlad, 41 mu je godina, već je riječ o stranačkom i saborskom veteranu. Obrazovan je, stručnjak za ustavno-pravna pitanja, s najviše preferencijalnih glasova, pomalo i ambiciozan, no je li to dovoljno? Naime, pitanje je i mogu li stari kadrovi stvoriti novu stranku te može li preporod izvesti netko tko je bio u vrhu stranke sve to vrijeme. Možda da, ali možda i ne. A da se malo i našalimo. Grbinova je “ključna odlika” njegova visina jer, prema bizarnijim i dokonijim istraživanjima, radi se o najvišem političaru na svijetu, pravom titanu. Sa svojih 2,10 cm visine mogao bi i u Guinnessovu knjigu rekorda, ali ga ni tamo nitko nije kandidirao. Sranački kolege zovu ga Mrvica, a neki novinari šalili su se kako je upravo on “visoki izvor” koji je s Iblerova trga dilao informacije.

Ali, šalu na stranu, jer što onda reći o ostalim kandidatima koje je i sam Ranko Ostojić nazvao “zombi-kandidatima”.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: MANIPULACIJA DEMOKRACIJOM (I)

Pod krinkom slobode govora podvaljuju se laži i obmane

ŽIVIO JE BRZO I UMRO JOŠ BRŽE

Jimi Hendrix: Ikona kontrakulture

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INTERVJU: ROSANDA MULIĆ, SPECIJALISTICA EPIDEMIOLOGIJE IZ SPLITA?

Vjerojatno ćemo svi kad-tad doći u kontakt s virusom

2

REPORTAŽA: ŽUMBERAČKO GORJE

Skrivena divljina Hrvatske: Kad misliš da padaš, priroda te diže

3

INTERVJU: GORDAN LAUC

Cjepiva će biti konačno i sigurno rješenje pandemije