Mozaik
6. DANI SALAŠA "TENA"

Vođinčanke pasirale šljive i pobijedile na Pekmezijadi
Objavljeno 1. rujna, 2020.

U ugodnom ambijentu salaša ‘‘Tena‘‘ vinkovačkog poduzeća Boso održani su 6. Dani salaša ‘‘Tena‘‘ uz nezaobilaznu Pekmezijadu i 5. Sajam autohtonih proizvoda.


Ove godine imali smo 19 ekipa na sad već tradicionalnoj Pekmezijadi, koje su pokazale veliko umijeće u kuhanju pekmeza, no moramo na početku reći da je sve bilo pod epidemiološkim mjerama.

- Bilo je dvojbe hoćemo li organizirati ‘‘Pekmezijadu‘‘, ali nismo htjeli prekinuti tradiciju. Odaziv je oko 30 posto manji nego prošle godine, ali čini mi se da je to sve poprilično dobro uspjelo s obzirom na situaciju. Interes za ovaj događaj je uvijek velik i nadamo se kako ćemo u istom tonu nastaviti i ubuduće - rekao je Bosiljko Stanić, direktor poduzeća Boso, u čijem je vlasništvu salaš Tena.


Uz puno pjesme i veselja održana je tradicionalna Pekmezijada, na kojoj se ove godine natjecalo 19 ekipa: ‘‘60 + +‘‘, ‘‘Control Junior‘‘,‘‘Diskont Ivankovo‘‘, ‘‘Diskont Novo Selo‘‘, ‘‘Druge Đeletovci‘‘, ‘‘Fontana Nuštar‘‘, ‘‘Frajle‘‘, ‘‘Genscher‘‘, Mađarsko kulturno-umjetničko društvo ‘‘Vinkovci‘‘, Općinska udruga umirovljenika Nuštar, OPG ‘‘Jela Budimir‘‘, ‘‘Pekmezexprezz‘‘, ‘‘Pekmezići‘‘, ‘‘Poželi‘‘, ‘‘Queen‘‘, ‘‘Slatki užitak‘‘, Udruga ‘‘Tkanica‘‘, Udruga ‘‘Hrvatska žena‘‘ Vođinci, ‘‘Vezilje‘‘ Cerić.


Peteročlanom prosudbenom povjerenstvu ocjenjivanje najboljeg pekmeza od šljiva nije bilo nimalo lagano, no netko na kraju mora biti pobjednik. Sve ekipe pokazale su svoje umijeće u kuhanju pekmeza i svaka ekipa je imala svoj tajni recept koji je vodio do pobjede.


- Za najbolji pekmez potrebno je imati dobar materijal. Znači, dobre šljive, šećera kako tko ima recept i kuhati dugo. Imali smo 19 pekmeza na ocjenjivanju i mogu reći da su bili gotovo svi podjednaki, a ocjenjivali smo gustoću, boju i okus - rekla je Ana Stanić, članica prosudbenog povjerenstva.


Prvo mjesto osvojila je ekipa Udruge ‘‘Hrvatska žena‘‘ iz Vođinaca kojoj je pripala nagrada u iznosu od 2500 kuna. Drugo mjesto i nagradu od 1500 kuna odnijela je ekipa ‘‘60 + + ‘‘, a na trećem mjestu završile su članice ekipe OPG ‘‘Jela Budimir‘‘ koje su osvojile 1000 kuna.


Najljepši stol imala je ekipa ‘‘Fontana Nuštar‘‘, drugo mjesto osvojile su ‘‘Druge Đeletovci‘‘, treće je pripalo ekipi ‘‘Queen‘‘, dok je utješnu nagradu Zvijezda osvojila ekipa ‘‘Control Junior‘‘.


- Ovo nam je prvi put da sudjelujemo i odlučile smo praviti pekmez po starinski, onako kako su nas naše mame naučile. Nismo mljele pekmez kao ostali. Očistile smo šljive i stavile ih da se kuhaju, kad su se skuhale, procijedile smo ih kroz pasirku za rajčicu - rekla je Marija Furlan, predsjednica Udruge ‘‘Hrvatska žena" Vođinci iz pobjedničke ekipe, dodavši kako je njezina ekipa pekmez kuhala najduže, od 11 sati do 15.30, a uspjele su dobiti 16 staklenki pekmeza, dok su ih druge ekipe imale znatno više.

Mario Kokaj

Marija Furlan

predsjednica Udruge ‘‘Hrvatska žena" Vođinci

"Odlučile smo praviti pekmez po starinski, onako kako su nas naše mame naučile. Nismo mljele pekmez kao ostali. Očistile smo šljive i stavile ih da se kuhaju, kad su se skuhale, procijedile smo ih kroz pasirku."
Bogata gastroponuda
Tijekom cijele manifestacije, koja je i ove godine bila na visokoj razini, sve posjetitelje zabavljao je Tamburaški sastav Đeram, a gastronomska ponuda bila je uistinu velika, od janjetine i teletine ispod peke, pita ispod saća, pršuta, lepinjica, šarana na rašljama do roštilja te još puno toga što su pripremile vrijedne djelatnice poduzeća Boso. Kao i proteklih godina, održan je Sajam autohtonih proizvoda.
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike