Regija
BARANJSKA ČISTOĆA POKREĆE NOVI POSAO

Sortirnica otpada donijet će zaradu i radna mjesta
Objavljeno 29. kolovoza, 2020.
U prvoj godini očekuju oko 600 tisuća kuna zarade i bar četiri novozaposlena
BELI MANASTIR

Nakon što su, prošlog mjeseca, na belomanastirsko odlagalište otpada stigli drobilica za otpad, sortirni transporter, 30-tonska preša…, smješteni u nove radne prostore, veličine gotovo 400 četvornih metara, jučer je u Beli Manastir stiglo i specijalno vozilo (kamion s dogradnjama - kranom i podizačem), čime je kompletirana sortirnica za otpad.

Hrabar iskorak
Kako tvrdi Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće, ta je gradska komunalna tvrtka prva u regiji (što se tiče trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne samouprave) koja pokreće takav oblik posla, kakav su do sada obavljali samo privatnici.

- Ovo je za mene najvažnija investicija, ali i najhrabriji iskorak. Sada vidim da je napravljen pun pogodak, jer ne samo što će riješiti nepodnošljive probleme, podići realizaciju prihoda i dobit nego ćemo i ostvariti nova radna mjesta, ali i ući u nova područja djelatnosti, stjecati nova znanja, prepoznatljivost i slično - kaže Paulić. Objašnjava kako dosadašnji sustav, u kojem komunalne tvrtke gube novac, nema smisla, jer je trenutno na tržištu i u financijskim tijekovima, tj. između ponude i potražnje, uspostavljen nevjerojatan odnos. Već u prvoj godini očekuje približno 600 tisuća kuna zarade, koja bi već iduće godine trebala biti dvostruko veća. Puštanjem u rad sortirnice, osim otvaranja bar četiriju novih radnih mjesta, riješeni će biti problemi odvajanja i prihvata nekih vrsta otpada, poput onog glomaznog i stakla.

- Te su vrste otpada izuzetno problematične. Do sada smo samo gubili novac, a od sada ćemo zarađivati - ponosan je Paulić. Objašnjava i kako će im mnogo značiti jučer dostavljeno komunalno vozilo, koje će riješiti problem prihvata komunalnog otpada u nepristupačnim uskim ulicama, posebice na uzvišenim dijelovima, jer je kamion manji, pa može proći kroz uske uličice.

Spreman softver
- Da je cjelokupan proces već pokrenut, dokaz su pozivi iz Zagreba, gdje je naša tvrtka prilično zapažena i prepoznata kao zanimljiv model, pa smo opet pozvani da prezentiramo naše modele uspjeha. Posebice model "investicijskog menadžmenta", ali i druge koji nas čine drugačijima. Izdvajam gradske režije, poticaj za okoliš ili derivaciju duga. Ponosan sam što ću na predavanju imati priliku predstavljanja naših modela i aktivnosti pred predstavnicima Vlade RH, ministrima, županima, gradonačelnicima, HGK-om, kolegama direktorima i medijima - ističe Paulić. Važno je istaknuti kako Baranjska čistoća, usporedo sa spomenutima, razvija i projekt softverskog praćenja u području gospodarenja otpadom.

- Ovih dana, kada proradi komponenta softvera za praćenje kamiona i kontejnera, kontejneri, otpad, pa i gorivo, neće više "nestajati". Kontrola će biti apsolutna, a radi se o milijunskom iznosu - tvrdi Paulić.

U svemu valja istaknuti kako komunalnu opremu i strojeve Baranjska čistoća nabavlja od domaće tvrtke Tehnix, iz međimurskog Donjeg Kraljevca, globalne ekološke kompanije, poznatog proizvođača komunalne opreme. O suradnji s Baranjskom čistoćom, ali i ostalim komunalnim pogonima u Slavoniji i Baranji, pohvalno se izražava i Vladimir Balent, voditelj komercijalnih poslova Tehnixa.

- Već godinama surađujemo s Baranjskom čistoćom, kako zbog komunalanih strojeva tako i u, primjerice, izgradnji i stavljanju u funkciju reciklažnih dvorišta, ali i brojnih drugih projekata - kaže Balent.

Ivica Getto
riješeno
problem glomaznog otpada i stakla
Možda ste propustili...

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

Najčitanije iz rubrike