Učionica
USVAJANJE I PRIMJENA ZDRAVIH NAVIKA

Misli na svoje i tuđe zdravlje
Objavljeno 28. kolovoza, 2020.

Osim pranja ruku postoji niz osnovnih higijenskih navika kojih se trebaju pridržavati djeca, ali i roditelji i učitelji kako bi svojim primjerom potaknuli djecu na usvajanje i primjenu zdravih navika, podsjećaju liječnici. Jedna od osnovnih higijenskih mjera jest pranje ruku sapunom i vodom prije svakog jela, nakon izlaska iz WC-a, pogotovo u vrijeme sezone gripe i drugih kapljičnih infekcija koje se prenose kašljanjem i kihanjem. Često pranje ruku smanjuje rizik od svake zaraze. U školama bi trebalo osigurati tekući sapun, papirnate ručnike, a umivaonike smjestiti u predvorju zahoda.

Higijena usne šupljine
Svakodnevno treba prati zube nakon svakog obroka, odnosno najmanje dva puta dnevno. Četkica za zube treba biti odgovarajuće veličine i srednje tvrdoće. Zube treba četkati malenim kružnim pokretima, od desni prema kruni zuba i najmanje tri minute poslije svakog jela, naročito slatkoga. Ne smiju se zaboraviti stražnji, četkici teže dostupni zubi. Redovita higijena i odlazak kod stomatologa najbolja su prevencija zubnog karijesa i gubitku zuba.Održavanje higijene ušiju dio je svakodnevne higijene s tim da se čisti samo uška i dio ušnog kanala. Guranje bilo kakvih predmeta u uho strogo je zabranjeno. Respiratorna higijena obuhvaća mjere kojima se sprječava izlaganje drugih osoba izlučevinama iz usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja, jer one mogu biti zarazne. Pri kašljanju i kihanju usta i nos treba pokriti papirnatom maramicom te je nakon toga baciti u smeće. Jednom korištena papirnata maramica ne smije se više koristiti. Ako dijete nema pri ruci maramicu, usta i nos treba prekriti dlanom i odmah nakon toga oprati ruke.

Odjeća i obuća
Djeca u školu trebaju dolaziti u čistoj i udobnoj odjeći i obući. Odjeća treba biti od prirodnih materijala jer su djeca stalno u pokretu i više se znoje. Današnja djeca uglavnom nose tenisice po cijeli dan, čak i doma, što nije dobro. Kada djeca dođu kući iz škole, obuću treba izuti i obvezno je prozračiti. Također, svaki dan treba obuti čiste čarape, a sve to radi sprječavanja gljivične infekcije. Učionica je osnovna radna prostorija u kojoj učenici provode šest do sedam sati dnevno te ona mora zadovoljiti osnovne zahtjeve fizičke udobnosti i omogućiti učenicima da se u njoj osjećaju ugodno. Poslije svakog sata potrebno je prozračiti učionicu da bi se uklonila suvišna vlaga i toplina iz prostorije. Svrha je prozračivanja da se izmijeni ili obnovi zrak u učionici. Osim učionice, prozračivati se treba kuća i spavaća soba.J.Kn.
Samostalnost
Navike usvojene prije škole su pranje ruku prije jela, nakon obavljanja nužde, samostalno odijevanje, samostalno obuvanje i vezivanje tenisica i cipela. Navike koje se usvajaju u školi su da se užina uzima papirnim ubrusom, u školsku dvoranu ulazi se u čistim tenisicama, jedna se odjeća nosi u školi, a druga u kući i u igri, nakon brisanja ploče ruke treba oprati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike