Učionica
PONUDITE REALNU SLIKU ŠKOLE

Priprema djeteta za nove situacije i zadatke
Objavljeno 28. kolovoza, 2020.
O prvim danima škole uvelike ovisi uspješnost djetetova daljnjeg školovanja, pa to možemo smatrati presudnim trenutkom za cijeli život djeteta. Stoga je važno obratiti pozornost na pripremu djeteta za školu (koja počinje mnogo ranije nego što mislimo), a naročito utjecati na socijalnu i emocionalnu pripremu. U razdoblju prije polaska u školu javljaju se i brojni strahovi, ponajviše roditeljski, koji se lako prenose na dijete, s velikom mogućnošću da upravo to pokvari dane priprema i polaska u školu, koji bi trebali biti veliko obiteljsko veselje. Prave su informacije od svega najvažnije.

Dijete kojem se pruža potrebna pažnja, koje se u obitelji osjeća prihvaćenim, lakše se prilagođava i svladava nove situacije. Više će profitirati dijete čiji roditelj vjeruje u njegove sposobnosti, ohrabruje ga i podržava u svladavanju novih zadataka, koji ga uči da je za svako postignuće potrebno uložiti vrijeme i trud. Dijete je odmalena važno poticati na aktivno sudjelovanje u zajednici i davati mu priliku da uči na vlastitim iskustvima, jer time ono jača samostalnost i samosvijest, koja mu je potrebna i za uspješno školovanje.

Umjesto uljepšavanja: “U školi će ti biti divno, steći ćeš puno prijatelja…” ili rečenica koje pokazuju drugu krajnost: “Sad trebaš samo učiti” ili “Lako je tebi” - ponudite realnu sliku škole. Odnosno, recite djetetu da je škola mjesto na kojem će steći puno prijatelja, da će neka od tih prijateljstava možda trajati zauvijek, da će doživjeti mnogo prekrasnih iskustava, ali da škola podrazumijeva i određene obveze, koje djetetu možda neće biti sasvim omiljene.

Nemojte opterećivati dijete brojnim izvanškolskim aktivnostima. Ako je dijete imalo neku aktivnost prije škole, može je zadržati, ali da se s polaskom u osnovnu školu djetetu nameće još neka velika promjena ili obveza - to nije preporučljivo. Radije pričekajte sljedeći razred, pa odluku o eventualnoj izvanškolskoj aktivnosti donesite, naravno, u dogovoru s djetetom.

Tanja Kvorka
Najbolja priprema za čitanje
Najbolja priprema za čitanje jest okruženost brojnim slikovnicama i dječjim knjigama koje se djetetu čitaju, o kojima se razgovara i tako budi zanimanje za slova i čitanje. Ako i ne zna čitati ili ne zna sva slova prije polaska u školu, takvo će dijete to vrlo brzo i s voljom svladati u prvom razredu (što i jest zadatak prvog razreda).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike