Učionica
TIJEKOM RUJNA AKCIJA “POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE”

Policija će prvašićima dijeliti reflektirajuće prsluke da budu vidljiviji i sigurniji u prometu
Objavljeno 28. kolovoza, 2020.

Od 1995. policija tijekom rujna, mjeseca u kojem počinje školska godina, diljem zemlje provodi akciju Poštujte naše znakove! Akcijom se želi zaštititi najugroženiju skupinu sudionika u prometu - djecu, ali i odrasle, ponajprije vozače raznih prometala, te još jednom podsjetiti da uvijek paze na njih.

Policija je svjesna da prometni odgoj i obrazovanje djece o prometnim propisima imaju veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa.

Ugrožena kategorija
Akcija je, kako ističu iz Ravnateljstva policije, svoju opravdanost dokazala činjenicom da se broj poginule i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od početka provedbe akcije znatno smanjio. Osnovni razlog zašto su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu jest to što su nižeg rasta, što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije, vidno polje im je ograničeno, a zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima. Uz navedeno, smanjena im je sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila. Djeca često reagiraju iznenadno i impulzivno, jer su zaigrana i nemaju još potpuno razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. Najgore je što su djeca, najčešće, putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba, s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Stvarnost je, nažalost, drukčija. Zastrašujući su podatci koji pokazuju koliko se djece sve dobi prevozi u vozilima roditelja a da, u današnje vrijeme velikog napretka pasivne sigurnosti u automobilima, nisu osigurana od mogućeg stradavanja. Odrasli djecu prevoze na prednjim sjedalima, nevezanu na stražnjim sjedalima ili u neadekvatnim sjedalicama, koje ne ispunjavaju osnovne uvjete sigurnosti.

Zbog toga će se policija nastaviti baviti tim problemom - u kojem su svojstvu djeca sudjelovala u prometnim nesrećama - podsjećajući raznim preventivno-represivnim akcijama odrasle da su djeca najugroženija kategorija sudionika u prometu i da joj uvijek treba posebna, dodatna, uvijek adekvatna pažnja.

Tijekom rujna policajci održavaju predavanja i razgovore s djecom u svim prvim razredima osnovnih škola, a kako bi djecu upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Policajci sudjeluju i na sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu. Posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policija će pojačano operativno-preventivno pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola.

Edukacija
Za provedbu akcije sve je već spremno i u Osječko-baranjskoj županiji.

- Pripremili smo nove letke i banere. Policija će nadzirati promet - vozače i vozila, u neposrednoj blizini škola i vrtića. Upozoravat ćemo vozače na najmlađe sudionike u prometu te educirati prvašiće, kojima ćemo podijeliti reflektirajuće prsluke, koji će im omogućiti da budu vidljiviji i dodatno povećati njihovu sigurnost u prometu - doznajemo od Zorana Kona, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske.

Osnovni zadatak policajaca koji će obavljati nadzor prometa, a po potrebi i upravljati prometom, jest omogućiti siguran prelazak djece preko kolnika te poduzimati sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Također, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila. Nadalje, policajci će tijekom rujna obavljati pojačane kontrole brzine vozila na prometnicama u zonama škola s ciljem represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine.
Sandra Lacić
Policajci će tijekom rujna obavljati pojačane kontrole brzine vozila na prometnicama u zonama škola
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike