Ekonomija
URUČENI OTKAZI RADNICIMA OSJEČKE MLJEKARE

U Meggleu dogovorili dulje otkazne rokove
Objavljeno 28. kolovoza, 2020.
Pregovori s potencijalnim kupcima još traju i nemamo suglasnost strana da javno potvrdimo njihov interes, kazao je Marjan Vučak

Nakon očitovanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na kolektivni višak radnika u tvrtki Meggle Hrvatska d.o.o, ispunjena je zakonska pretpostavka za otkazivanja pojedinačnih ugovora o radu, kazala je Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine, većinskog u osječkoj mljekari Meggle Hrvatska.

Povlačenje
“Odrađen je i postupak savjetovanja s radničkim vijećem, a poslodavac je obavio razgovor sa svakim od radnika s popisa viška. Dogovoreni su dulji otkazni rokovi kako bi cijeli sustav mogao raditi do 31. prosinca ove godine. Radnicima su uručene odluke o otkazu 25. ili 26. kolovoza i primanjem odluka o otkazu ugovora o radu počeli su im teći otkazni rokovi. Na razgovoru su radnicima rečeni okvirni iznosi otpremnina, jer će se točni iznosi znati, za svakog radnika, po isteku otkaznih rokova, kada će primiti i obračun otpremnina. Svaki radnik će dobiti trećinu prosječne brutoplaće ostvarene u posljednja tri mjeseca, prije prestanka ugovora o radu, po godini staža kod Megglea i pravnog prednika, maksimalno osam brutoplaća. Na taj iznos se dodaje 25 % od izračunane otpremnine. Imamo saznanja da postoji ozbiljan interes određenih poslodavca za preuzimanje rada pogona proizvodnje u Osijeku. Detalje ne znamo, očekujemo da nas Uprava izvijesti čim se dogovori dovrše - kaže Zlatica Štulić.

I iz Uprave mljekare Meggle Hrvatska navode da sa sindikatom kontinuirano komuniciraju oko provedbe Programa zbrinjavanja i procesa restrukturiranja, odnosno povlačenja Megglea iz proizvodnje. Marjan Vučak, predsjednik Uprave Megglea Hrvatska d.o.o., kaže:

“Zajednički smo definirali uvjete raskida ugovora o radu i visinu otpremnina u skladu s kojima su, nakon što je Program odobren i od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, izrađene i pojedinačne odluke o raskidima ugovora. Sa zaposlenicima su ovaj tjedan odrađeni individualni razgovori na kojima su im uručene odluke uz precizne informacije o otkaznim rokovima i iznosima njihovih otpremnina što određuju godine radnog staža svakog pojedinog zaposlenika”.

Pregovori
Uz otpremnine, za koje je ukupno osigurano osam milijuna kuna, svi zaposlenici imaju zajamčena primanja i rad do 31. prosinca. S kooperantima smo također u komunikaciji. Svi su kooperanti, nakon naše najave o raskidu suradnje s krajem godine, odlučili nastaviti suradnju s nama do kraja odnosno do 31. prosinca.

Prema neslužbenim informacijama koje kruže, najizgledniji kupac osječke mljekare je Belje plus d.o.o., no iz Megglea još uvijek ne žele u javnost izlaziti s kojim tvrtkama pregovaraju oko kupnje.

- Pregovori s potencijalnim kupcima su u tijeku u i ovome trenutku nemamo suglasnost drugih strana da javno potvrdimo interes bilo koje tvrtke. Vjerujemo da ćemo uskoro biti u mogućnosti objaviti da smo dobili konkretnu ponudu. Do tada zbog osjetljivosti procesa i pregovora koji se vode, a u interesu prije svega naših zaposlenika i održanja proizvodnje mlijeka u Osijeku i nakon našeg povlačenja iz tog dijela poslovanja, molimo za razumijevanje i strpljenje. Meggle Hrvatska je sve ove godine usprkos višegodišnjim teškoćama u poslovanju bio odgovoran poslodavac i poslovni partner koji je osiguravao korektne plaće i naknade kooperantima ispunjavajući sve svoje obveze uvijek redovno i na vrijeme. Jednako odgovorno i socijalno osjetljivo postupamo i u procesu restrukturiranja. Pravovremena objava odluke o povlačenju iz proizvodnje ostavila je dovoljno vremena za razgovore o mogućoj prodaji i njezinu nastavku s novim vlasnikom. Činimo sve da bismo zaposlenicima uz isplatu otpremnina i plaća omogućili i nastavak rada kod novog poslodavca, a kooperantima još više izbora u odabiru novog otkupljivača - kaže Marjan Vučak.
Zdenka Rupčić
Meggle grupa provodi proces optimizacije
Podsjetimo, informacija o gašenju proizvodnje u Osijeku i ukidanju oko 160 radnih mjesta polovinom ovog srpnja iznenadila je i šokirala radnike, građane, ali i državne i lokalne dužnosnike. Iz Uprave Megglea ubrzo je tada bilo priopćeno da Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj provodi proces optimizacije cjelokupnog poslovanja radi postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima i da je sukladno tome donesena odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine, kao i da će Meggle od 1. siječnja 2021. na hrvatskom tržištu poslovati kroz novi model poslovanja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike