Regija
HOTEL UGRADIO ELEKTRANU

Na našički hotel postavljeno 380 solarnih panela
Objavljeno 22. kolovoza, 2020.
Našički hotel Park ide ukorak s budućnošću i postiže samoodrživost na ekoprihvatljiv način
NAŠICE - Ulaganje u solarnu elektranu u Hrvatskoj je postalo održiva i sigurna investicija.Stoga je hotel Park Našice odlučio pratiti trendove i postati jedan od najvećih proizvođača i korisnika zelene energije na ovom području. Projektom "Slavonka" ugradili su fotonaponsku elektranu za vlastitu proizvodnju električne energije radi korištenja obnovljivih izvora energije te smanjena ukupnih troškova potrošene energije u hotelu.

Kako je rekao Ivan Petrović, predsjednik Nadzornog odbora Hotela Park, odlučili su se okrenuti budućnosti, ući u ekološki prihvatljivu investiciju te pridonijeti smanjenju troškova poslovanja.

- Upravljanje troškovima u ekonomiji je osnova, potrebno je smanjiti troškove kako bi se opstalo. Došlo je vrijeme koronakrize i troškovi stalno rastu. Gledali smo da pratimo trendove i da se što više uključimo u prirodne izvore energije. Ovim projektom učinili smo iskorak u smislu sigurnosti i uštede energije. Elektrana radi preko dana, daje nam vlastitu energiju i time ćemo prepoloviti troškove struje - rekao je Petrović.

Na kompletnom izvođenju radova izgradnje fotonaponske elektrane za potrebe tvrtke Slavonka d.d., koja je vlasnik hotela, bila je angažirana tvrtka Degal tehnika d.o.o. iz Virovitice. Tomislav Denić, suvlasnik i direktor tvrtke, rekao je kako će ovim projektom tvrtka Slavonka godišnje uštedjeti oko 101.000 kuna jer će imati manje račune za električnu energiju. Objasnio je kako je u odnosu prema drugim obnovljivim izvorima, solar najbrže isplativ te je objasnio princip rada.

- Ne koriste se nikakvi drugi inputi osim sunca i na osnovi toga proizvodi se energija. Snaga sunce pokreće panele, dolazi do pretvaranja struje i imamo mogućnost korištenja te energije. Cilj programa je da se tvrtke same pomognu, te budu potrošač s vlastitom proizvodnjom – objasnio je i rekao kako je vrijednost investicije 667.365,30 kuna.

S 380 panela Hotel Park Našice postao je najveći korisnik sunčeve energije na ovom području.

Magdalena Kunac
DOBRA ZAŠTITA
U Našicama je nedavno bilo veliko nevrijeme i elektrana je izdržala ekstremne uvjete. Kako je naveo Denić, elektrana je s tehničke strane maksimalno zaštićena od udara vjetra i elementarnih nepogoda. Što se tiče udara groma, elektrana je zaštićena gromobranima, napravljena je po svim propisima te sam investitor može biti siguran u sve što je instalirano.
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike