Magazin
REPORTAŽA: OTOČAC - TAJNA VEZA GACKE I GRADA

Lika otporna na koronu
Objavljeno 22. kolovoza, 2020.
UNATOČ PANDEMIJI: ŠAMPION KONTINENTALNOG TURIZMA 2020. GODINE

Ove godine, možda i više nego proteklih, turizam skreće s ugažene staze i vodi nas na lokacije koje do sada nisu bile pod svjetlom pozornica i većeg medijskog zanimanja. No za sve one koje zanima bijeg u prirodu povezan s istraživanjem bogatih povijesnih i kulturnih lokacija, boravak začinjen pravom dozom avanture i istraživanja te zaslađen odličnim i raznovrsnim jelima donosimo priču o srcu najveće hrvatske županije.

DOLINA RIJEKE GACKE
Otočac, grad znakovita imena, koje otkriva tajnu vezu stanovništva i vode, vode koja protječe gradom i oko njega već tisuće godina, a zove se Gacka. Nekada je upravo ta tajna veza značila život, u vrijeme dok je Otočac još bio zidinama opasan otočić oko kojeg je tekla rijeka Gacka. Tajna veza Gacke i stanovnika njezine doline i danas itekako pokazuje koliko je ta bistra voda ledena važna svojim Gačanima.

(foto: TZG Otočac)



Da je Otočac sve zanimljiviji ne samo domaćim nego i stranim turistima, svjedoči porast broja noćenja i dolazaka iz godine u godinu. Iako je ova godina svima posebno izazovna, a turističkom sektoru pogotovo, nije nam promaknulo kako se Otočac uspio i ove godine domoći vrijednih i važnih titula. Tako je Otočac, sa svojom predivnom žilom kucavicom boje opala, u 2020. godini postao šampion kvalitete kontinentalnog turizma i najpoželjnija autodestinacija kontinentalnog dijela Ličko-senjske županije. Ove godine Otočac je bio i dio uspješnih priča hrvatskih influencera i poznatih ličnosti na glazbenoj i glumačkoj sceni, koji su svojim otkrivanjem Ličko-senjske županije tisućama svojih sljedbenika promovirali i Otočac.

Sve one koji borave u Otočcu ili u brojnim manjim pitoresknim naseljima kojima je okružen neće moći zaobići osjećaj mira i predivnog suživota ljudi i prirode. Ako zagrebete malo ispod površine, otkrit ćete kako Otočac ima uistinu bogatu povijest, a možda će vas iznenaditi i činjenica da je neko vrijeme bio i glavni grad Hrvatske.

(foto: TZG Otočac)



Toliko potencijala u, naizgled, tako malenom mjestu. Bogata povijest, predivna priroda, odličan geografski položaj, zanimljivi i poduzetni ljudi, ukusna hrana, zdrav život, kulturna baština - sve to i još puno više možete doživjeti ako se zaputite u srce Ličko-senjske županije, predivnu Gacku dolinu s centrom u Otočcu.

Iako potencijala ne nedostaje, a i turistički je sve prepoznatljivija destinacija, pandemija koronavirusa, koja će obilježiti ovu, 2020., godinu nije zaobišla ni Otočac. Iako za život i svoje građane sigurno i mirno mjesto, epidemiološki povoljne situacije cijelo vrijeme pandemije COVID-19, ni Otočac i Gacka dolina nisu prošli neokrhnuti svjetskim učincima pandemije.

Prema podatcima lokalne turističke zajednice, najviše negativnih učinaka pandemija je imala na lokalne hotelijere. Inače, Otočac, zajednica s nešto manje od 10.000 stanovnika s okolnim naseljima, ima čak četiri hotela i jedno kamp-odmorište, s brojnim privatnim ugostiteljima i iznajmljivačima, čiji broj iz godine u godinu raste.

Kako se Otočac držao u početcima pandemije, a kako stvari izgledaju danas, provjerili smo i osobno kod direktorice TZ grada Otočca, gospođe Mladenke Orešković, koja poručuje:

- Započeli smo godinu pozitivnim brojkama, Uskrs je trebao potvrditi očekivanja naših hotelijera i privatnih iznajmljivača, trebale su početi prve manifestacije, no sve je odjednom stalo. Uviđajući značenje izgradnje pozitivne slike tržišta u ovim vremenima, u želji da pružimo tračak svjetla zbog višegodišnjeg povjerenja i suradnje s našim suradnicima i partnerima, odlučili smo upravo u ovim otežanim trenutcima raditi još više na prikazivanju turističkih i gospodarskih resursa naše destinacije.

ČUDESNA PASTRVA
A Otočac uistinu ima mnogobrojne resurse, što dokazuje i činjenica kako je, prema riječima direktorice TZ, dvije godine prema odluci struke Otočac bio jedna od najuspješnijih destinacija ruralnog turizma, a prema manifestacijama koje su bivale nagrađivane planirali su se i godišnji odmori.

Nedvojbeno zanimljivo mjesto, okruženo brdima i planinama, grad Otočac se smjestio između dva nacionalna parka, NP-a Sjeverni Velebit i najstarijeg NP-a, Plitvičkih jezera, koji godišnje privuku više od milijun turista u Hrvatsku. Unatoč tome, globalna kriza zbog pandemije koronavirusa prelila se i na Hrvatsku, pa i na Otočac. O rezultatima u noćenjima i dolascima u usporedbi s istim razdobljem lani direktorica TZ govori:

 

- Grad Otočac ukupno bilježi 1000 smještajnih jedinica, a, prema raspoloživim podatcima iz sustava e-Visitor za prvih šest mjeseci, ostvareno je 21 % dolazaka i 27 % noćenja u odnosu prema prošloj godini, ali je primjetno duže zadržavanje gostiju, kao i rast broja domaćih dolazaka i noćenja.

Na pitanje koji je to začin koji Otočac čini posebnim u usporedbi s ostalim destinacijama kontinentalnog turizma, a zbog kojeg je Otočac i osvojio titulu šampiona kontinentalnog turizma, direktorica TZ nam objašnjava:

- Uz aktivnosti koje su primjerene ovom prostoru, poput šetnje ili vožnje biciklom, ribolov je ono što Gacki daje prepoznatljivost u svjetskim razmjerima. Mušicom na pastrvu u krugovima znalaca vrhunski je ribolovni doživljaj, a tu Gacka uistinu ima što dati, jer poznata je u svijetu po potočnoj pastrvi, koja tu raste i do pet puta brže nego u drugim rijekama krškog područja. Gastronomske delicije naših restorana i hotela kao što su pastrva na žaru, janjetina, domaća štrudla, dimljeni file od pastrve, ali i ekološki proizvodi lokalnih OPG-ova te bogata avanturistička ponuda svakako su pozivnica koja će vas uvijek vraćati Otočcu i Gackoj.

Iako je ove godine izostao velik broj manifestacija, u gradu se inače odvijaju raznovrsni turistički događaji, kao što su Eko-etno Gacka, Smotra folklora, Memorijalna Barkanova biciklijada, Mačkare u Gackoj, Dječje ljeto, Hrvatski festival hodanja, Advent u Otočcu i sl.

Ako već sada maštate o bijegu iz grada ili uobičajenih turističkih destinacija, evo što iz TZ grada Otočca ističu kao posebno zanimljivo:

- Sve brojnije turiste privlače i nezaobilazne mlinice na Majerovu vrilu, Muzej Gacke, Velebitsko utočište za mlade medvjede u Kuterevu, povijesno-kulturne atrakcije kao što su Gačanski park hrvatske memorije, Fortica, svetište boga Mitre na Špilniku. Uživanje u prirodi, ali i aktivan odmor poput ribolova, kajakarenja ili bicikliranja, postaje sve traženije. Voziti se zrcalom rijeke Gacke u "plavi" ili u modernije doba u kajaku ili kanuu posebno je otkriće i doživljaj Gacke s Gacke.

MALI VELIKI GRAD
Otočac je možda jedan od manjih gradova u Hrvatskoj, ali ima toliko raznolikosti i posebnosti. O budućnosti turizma i turističke djelatnosti u Otočcu te mogućim promjenama u turizmu do kojih je dovela i trenutna situacija s koronavirusom iz turističkog ureda naglašavaju:

- Temeljni cilj svih aktivnosti je nastojanje da se Otočac pokaže kao kvalitetna, zanimljiva i drukčija turistička destinacija, koja podržava održivi razvoj i gradi ponudu usklađenu s trendovima na turističkom tržištu. Ove je godine plan bio unaprijediti turistički proizvod destinacije, ali i uvesti nove elemente, ključne radi boljeg pozicioniranja Otočca kao stacionarne, a ne tranzitne turističke destinacije. Iako nas je korona u tome nakratko zaustavila, i dalje provodimo promotivne aktivnosti online, preko društvenih platformi i sl.

S obzirom na to da Hrvatska nastoji graditi raznovrsne oblike turizma, veseli nas da kontinentalni turizam, kao i primjer grada Otočca, doživljava procvat, ali iz Turističke zajednice ističu kako su ove godine naučili da ne smiju dugoročno planirati, jer ni sami ne znaju kakva nas godina sve očekuje, a na pitanje o uspjehu i doprinosu turizmu koji daju pojedinci, umjetnici, OPG-ovi i Grad Otočac ističu:

- Razvoj turizma u okviru destinacije zadaća je cijele mreže subjekata, u kojoj svi moraju sinkronizirano djelovati. Uz Turističku zajednicu važnu ulogu ima i lokalna uprava, privredni subjekti, pružatelji usluga smještaja, agencije, kulturne institucije, poduzetnici i obrtnici, javna i komunalna poduzeća. Bez financijske potpore Grada Otočca i podrške gradonačelnika puno bi programa ostalo samo ideja na papiru.

Jedan od pokazatelja uspješne turističke suradnje je i novi promovideo, kao dio nove promotivne kampanje Turističke zajednice, a pritom ne smijemo zaboraviti istaknuti važnost udruga, agencija ili lokalnih OPG-ova, koje ne smijete propustiti posjetiti. Bilo da ste avanturisti, hedonisti, planinari, bilo željni bijega u prirodu i odmora, nemojte zaboraviti stati u Otočcu, zastati i ostati, jer fine delikatese, domaći proizvodi i nasmiješeni domaćini... postat će razlog za ostanak i povratak, a načina za istraživanje, bilo na vodi, iz zraka bilo s kopna ne nedostaje.

Piše: Patricia DUJMOVIĆ
O autorici...
Patricia Dujmović diplomirana je pravnica i sudski tumač za engleski jezik, trenutno radi u Gradu Otočcu, a novinarstvom se bavi kao freelancer. S obzirom na to da s 28 godina još ulazi u kategoriju mladih osoba, voli istraživati teme koje se tiču mladih, pa tako piše i za portal mimladi.hr. Obožava engleski jezik, u kojem se kontinuirano usavršava, a voli putovanja, zanimljive priče i pozitivne ljude.
Promospotovi...

Detaljnije informacije o smještaju i aktivnostima saznajte na stranicama TZ grada Otočca  i lokalnih agencija ili preko društvenih mreža, a za doživljaj Otočca pogledajte novi promo spot:

 

Na YouTube kanalu Turističke zajednice grada Otočca i druge su video-prezentacije poput rado gledanih Fly fishing na Gacki, Smotra folklora u Otočcu, Srce Gacke, Eko Etno Gacka i dr.

Od stoljeća devetog...
Otočac (4203 stanovnika) središte je Gacke i gradsko sjedište. Spada u jedno od najstarijih naselja s hrvatskim življem. Prvi put spominje se na Bašćanskoj ploči, s kraja 11. stoljeća (1100. g.), tom uglatom kamenom spomeniku hrvatske pismenosti i kulture. U to vrijeme benediktinski samostan sv. Nikole u Otočcu povezan je sa samostanom sv. Lucije u Baškoj, na otoku Krku. No povjesničari uzimaju da je Otočac mnogo stariji od tog vremena te da je vjerojatno i knez Borna početkom 9. stoljeća imao jedno od svojih sjedišta u Otočcu.
Najčitanije iz rubrike