Crna kronika
TUŽAN KRAJ PETODNEVNE POTRAGE

Tijelo nestalog muškarca pronađeno je daleko od mjesta posljednjeg viđenja
Objavljeno 14. kolovoza, 2020.
GLOGOVICA

Mrtvo tijelo Stanka J. (81) iz Glogovice, mjesta na širem području Slavonskog Broda, pronađeno je u srijedu, u večernjim satima. Stanko je nestao još u subotu, 8. kolovoza, a njegov profil bio je objavljen i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba. Teren se dodatno pregledavao dronom Stanice Slavonski Brod i Stanice Požega.


- Potraga je završena u srijedu, u večernjim satima. Osoba je nestala u subotu, a u potrazi su se zadnji dan priključili i potražni tim iz Požege i Orahovice te članovi Planinarskog društva Dilj Gora. Potražni tim Stanice Orahovice i član DVD-a Podcrkavlje pronašli su nestalu osobu, nakon čega je izvršen transport nosilima. Od početka, visoka motiviranost i angažman zajednice, rodbine, mještana, kolega iz DVD-a Podcrkavlje za pretraživanje zahtjevnog terena pri visokim ljetnim temperaturama, kao i kontinuirano dobra suradnja s policijom, pozitivno su utjecali na organizaciju i provedbu potrage - poručili su iz HGSS-a Stanice Slavonski Brod. Nestali 81-godišnjak bolovao je od demencije.


HGSS Stanica Slavonski Brod ovoga ljeta ima pune ruke posla. Početkom kolovoza oko jezera Petnja izgubile su se dvije osobe koje su bez rasvjete ostale u šumi. Uz pomoć šumskih oznaka te lociranjem od strane 112, sedam članova Stanice vrlo brzo je našlo izgubljene osobe. Na jezeru Čaplja, kod Oriovca, 26. lipnja tragali su za mladićem. Ronioci MUP-a pretraživali su jezero, a podršku iz plovila pružili su članovi Stanice i vatrogasci. Na žalost, pronađeno je mrtvo tijelo mladića.


Za vikend, 20. i 21. lipnja, članovi HGSS Stanice Slavonski Brod osiguravali su Prvenstvo Slavonije u motocrossu i quadcrossu te Supercross prvenstvo Hrvatske u organizaciji Extreme kluba Malino - Oriovac. Prvi dan osiguranja spašavatelji su intervenirali tri puta. Početkom lipnja, intenzivno su tragali za muškarcem koji je nestao nakon prevrtanja čamca na Savi, kod mjesta Siče. Tijelo unesrećene osobe je pronađeno. U ovu potragu bili su uključeni i članovi HGSS Stanice Osijek i Požega, a tragalo se plovilima, dronovima te su bili uključeni i ronioci.


Nažalost, ni spašavatelji nisu pošteđeni ozljeda. Tako je tijekom kondicijskog treninga Stanice koji se održavao u Gorskom Kotaru, 20. lipnja, došlo je do ozljede jednog člana. Toga dana osam članova Stanice i jedan član HPD-a Strmac planinarilo je na području Bijelih Stijena kada je pao član zbog odrona kamena, nakon čega je došlo do ozljede gležnja. Slijedila je imobilizacija noge i transport na improviziranim nosilima. Nesreća se dogodila u zoni bez signala te na području koje nije dostupno za helikoptersko spašavanje. U transportu su sudjelovala i tri planinara, a pred kraj su se pridružila dva člana HGSS Stanice Delnice.


- Iako rijetko, dogode se i takve stvari. Radilo se o našem članu koji je dugogodišnji iskusni planinar. Ozlijedio se na relativno sigurnoj stazi. Odvalio se veliki kamen i ozlijedio mu nogu. Još je na štakama i oporavlja se - kaže Boris Lovrić, pročelnik HGSS Stanice Slavonski Brod. Kako dalje dodaje, potraga na području Glogovice bila je najopsežnija koju je ta Stanica imala ove godine.

- Potraga je trajala pet dana, a osoba je pronađena jako daleko od mjesta posljednjeg viđenja. Ova godina počela nam je bez većeg broja potraga, no kako je odmicala bilo ih je sve više, od potraga za nestalima, utopljenicima pa nadalje. Uz to, sudjelovali smo u potragama na Biokovu, i u Splitu, na području susjednih stanica, primjerice na području Lipika - kaže pročelnik, dodajući kako HGSS Stanica Slavonski Brod ima 30-ak članova, a uskoro će im se pridružiti i nekoliko novih članova.


Sandra Lacić
Potraga na području Glogovice bila je najopsežnija koju je ta stanica imala ove godine
Pomoć motociklistu
Krajem lipnja spašavatelji su dobili poziv o ozljeđenom motociklistu blizu Maksimovog hrasta, na Babjoj gori. Dva člana stanice izišla su na teren i nakon lociranja vozača motora pružena mu je prva pomoć, a zatim je terenskim vozilom transportiran u Opću bolnicu Nova Gradiška.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike