Regija
HOBI GORANA POPOVIĆA

Rezbarenje lubenica traži puno strpljenja
Objavljeno 14. kolovoza, 2020.
Kaže kako dekoriranje veće lubenice traje i po tri do četiri sata te zahtijeva i dosta mašte
MOHOVO

Goran Popović iz Mohova posljednje se dvije godine u slobodno vrijeme bavi dekorativnim rezbarenjem lubenica.

Kaže kako je upute za ovaj neobičan hobi našao na internetu te se odlučio okušati u ukrašavanju i provjeriti ima li za to dovoljno vještine i strpljenja.

- Prvu sam lubenicu rezbario običnim nožićem i krajnji je rezultat bio dobar, pa sam ubrzo kupio poseban nož za tu namjenu, čija je oštrica tek nešto deblja od žileta. Iznimno je važno da je rez što tanji, jer lubenice, a i bundeve koje također ukrašavam, lako pucaju, posebice ako je kora tvrđa - rekao je Popović.

U početku je radio ruže, no poslije je uveo i izradu drugih oblika. Na upit koliko je vremena potrebno za dekoraciju lubenice odgovorio je kako to ovisi o njezinoj veličini i onomu što radi, međutim za rezbarenje veće lubenice utroši po tri-četiri sata.

- Strpljenje mi inače nije jača strana, ali za dekoriranje ga imam. Nažalost, nemam baš puno slobodnog vremena da bih se tome ozbiljnije posvetio, no kada mi netko iz sela nešto naruči ili kad sam želim probati nešto novo, uspijem pronaći vremena. Najljepše su mi dekoracije bile na lubenicama, a probao sam i s bundevama i tikvicama - naveo je.

Kaže kako mu ovakve dekoracije najčešće traže sumještani za različite prigode; vjenčanja, krštenja, rođendane i druge proslave. Za ovaj je hobi, uz vrijeme i strpljenje, potrebna i mašta. Popović kaže kako uglavnom radi "iz glave", odnosno bez prethodno pripremljenih šablona.

Po zanimanju je kuhar, nedavno je registrirao i OPG u kojem se s bratom bavi proizvodnjom meda i pekmeza od šipka. Ističe kako je brat zadužen za pčele, a on se orijentirao na sadnju šipka, s tim da je posadio i lješnjake i u budućnosti želi u Mohovu napraviti uspješnu poljoprivrednu, ali i turističku priču.

- Cilj mi je napraviti svojevrstan brend i pokazati kako se i u malom mjestu može ugodno i lijepo živjeti - poručio je.

Dragana Korpoš
PRIVUĆI TURISTE
Popovićeva je namjera urediti i opremiti kuću za odmor, s tim da bi sobe za smještaj turista bile ponešto drukčije od uobičajenih. Naime, želja mu je da izgledaju u stilu divljine i ledenog doba, što bi, vjeruje, bilo interesantno posjetiteljima koji dane odmora žele provesti u malom selu na krajnjem istoku Hrvatske i upoznati se s prirodnim ljepotama toga kraja.
Najčitanije iz rubrike