Osijek
NA TERENU S POVJERENSTVOM

Uklanjaju isključivo ona stabla koja su opasna za građane
Objavljeno 14. kolovoza, 2020.
Crvenu točkicu, koja je oznaka za uklanjanje, za našeg su obilaska grada dobila tri stabla

Kako bismo upoznali javnost s procedurom koja prethodi orezivanju ili uklanjanju osječkog zelenila, u prvom redu stabala, odlučili smo jedan dan provesti na terenu s članovima Povjerenstva Grada Osijeka za hortikulturu i krajobrazno uređenje, na čijem je čelu Jasenka Vizentaner.

Nakon zaprimanja zahtjeva za orezivanje, uklanjanje i sadnju stabala tročlano Povjerenstvo izlazi na teren ne bi li ispitalo osnovanost tih zahtjeva. Oni često znaju biti neutemeljeni ili plodovi hira. Građanima zna zasmetati lišće koje im pada u oluk ili ispred kuće, međutim, kako ističe gospođa Vizentaner, stabla se uklanjanju isključivo ako su opasna za građane, odnosno, da krajnje pojednostavimo, ako prijete da će im pasti na glavu.

Na prvoj točki koju smo obišli dileme nije bilo. Riječ je raskrižju Franjevačke i Bosendorfeve ulice u Tvrđi, gdje Policijska uprava zahtijeva orezivanje krošnje javora zbog toga što je gotovo potpuno prekrila prometni znak. "Znak ćemo osloboditi, stabilizirati stablo i potom ga oblikovati", zaključila je gospođa Vizentaner.

U Psunjskoj ulici u Retfali, gdje se izvode radovi na rekonstruciji vodovoda, ispitana je opravdanost zahtjeva građana da se ukloni golema tuja koja je oštećena tijekom radova. Iako naizgled u dobrom stanju, nažalost, nema joj spasa. Ima mehaničku ozljedu žilišta, amputirano joj je stabilizacijsko korijenje koje raste prema kući te joj je narušena statika. Također, lupkanjem posebnim čekićem detektirana je šupljina debla te je tuja neizbježno dobila crvenu točkicu, znak interventnoj ekipi da ju ukloni.

Nažalost, takvu su točkicu za našeg obilaska dobila još dva stabla, sušac javora u Zagrebačkoj ulici zbog mehaničkog oštećenja i breza u Vukovarskoj ulici koja ima rupu u žilištu te je stoga vrlo nestabilna.

Ivan Alilović
PODZEMNE VODE NE DOPIRU DO KORIJENJA
Kako nam je rekla gospođa Vizentaner, sve češće sušenje osječkih stabala, između ostalog, rezultat je činjenice da su podzemne vode već dugo na većoj dubini no što su nekada bile, zbog čega izostaje kapilarno zalijevanje, odnosno podzemne vode ne dopiru do korijenja u dovoljnoj mjeri. Zbog toga su djelatnici Unikoma osječko zelenilo počeli noću zalijevati iz cisterni. Također, dobro bi došlo da se probudi svijest građana o važnosti održavanja zelenila koje im se nalazi ispred kuća. Posebno u ljetnim mjesecima, kada su velike suše, bilo bi dobro da ga povremeno zaliju.
Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike