Sport
NOGOMETNA ŠKOLA U NOVOM RUHU

Za 10. rođendan dobili novi umjetni travnjak
Objavljeno 13. kolovoza, 2020.
Na Akademiji “Krpan&Babić” vrlo je živo, s čak 263 registrirana igrača radi ukupno 12 verificiranih trenera i 11 volontera

Za deseti rođendan nogometna Akademija "Krpan&Babić" dobila je novi umjetni travnjak. Nasušna je to bila potreba te osječke privatne škole, koju su, u listopadu 2010., proslavljeni "vatreni" Petar Krpan i Marko Babić stavili u funkciju izgradivši vlastitim sredstvima velebni kompleks na nekadašnjem igralištu LIO-a. Desetljetne, praktički, svakodnevne i cjelodnevne trenažne aktivnosti potrošile su travnjak, koji je zamijenjen novim, generacijski naprednijim. Pandemijska je kriza prolongirala početak tih radova, koji su, u međuvremenu, finalizirani te je mladež, koja se natječe pod imenom Hypo limač, pripreme za sljedeću sezonu počela prema planu.

Rada ne nedostaje
Prošla je u natjecateljskom smislu izgubljena, ali čim se otvorio epidemiološki prostor za obnavljanje aktivnosti, struka nije gubila vrijeme, nego je organizirala treninge primjerene općoj situaciji.

- Za razvoj mladih nogometaša, koji su u intenzivnom procesu, kakav je u Akademiji, pogubna je pauza od gotovo pola godine. I protekla prisilna ostavit će posljedice, ali ćemo nastojati što više sanirati štetu te se vratiti na razinu koju smo stvarali puno desetljeće. Krenuvši, praktički, ni od čega, a imajući, ponajprije, viziju te znanje, iskustvo i golemu želju stvoriti igrače i ljude spremne za najvišu scenu. Taj put je najteži, ali zato i najslađi, posebice kada vidite ostvarene rezultate iako naša škola u neposrednoj gradskoj sredini ima, rekao bih, sporednu ulogu - počeo je koordinator i jedan od 12 verificiranih trenera u školi Dragan Meić. Potom nastavljajući na potonje izrečeno:

- Logično je da svi dječaci imaju želju okušati se u prvoligaškoj sredini, kakva je u obližnjem Gradskom vrtu, odakle onda dolaze k nama, kada tamo nisu ispunili ambiciju i(li) očekivanja. Bude tu, doista, zanimljivog materijala koji treba izbrusiti, za što primarno treba suradnja s njihove strane. Trenerska, predvođena Milanom Đuričićem, ulaže goleme napore ostvariti ono što konsezusom želimo, tako da rada sigurno ne nedostaje. Svaki, praktički, dan počinje se u osam sati, a završava u 21.30, tako da terenom prodefiliraju svi polaznici, kojih je godišnje u procesu između 200 i 300. Trenutačno su ih registrirana 263, koja se natječu u sedam kategorija, u kojima participiramo s dvije momčadi, čemu se treba dodati rad otvorene škole s najmlađom populacijom te seniorski sastav Elektre, za koju igraju izlazni juniori i oni koji su netom postali seniori - kazao je Meić, osvrnuvši se zatim na protekle godine.

Odlasci u inozemstvo
- Svako ljeto golema je potražnja za našim kadrom, koji je mlad i obučen za sve nogometne uvjete, tako da je drugoligašima i trećeligašima prilično zanimljiv. Za te smo sredine proizveli 40-ak relevantnih nogometaša, ali nam je cilj stvoriti takve za profesionalnu scenu. Marin Pilj u Osijeku i Josip Ciprić u drugoj momčadi splitskog Hajduka vrlo su dobar primjer, ali još su bolji Marko Hanuljak i Toni Fruk u mladoj momčadi talijanske Fiorentine te Hrvoje Babec, koji je bio prvi transferiran u inozemstvo, a preko francuskog Metza sada je stigao u okrilje prvoligaša iz Velike Gorice. Svi su oni bili su ili jesu još uvijek članovi neke od mladih hrvatskih reprezentacija, u kojima su, također, participirali vratar Marin Stanić te igrači Edi Vinogradac, Marin Vratković, Lovro Pedić i Filip Bosak, a Luka Brandić u kadetskoj vrsti Bosne i Hercegovine. Zlatna generacija ‘98., koja je osvojila juniorski Kup Hrvatske, nije se još realizirala, ali držimo da će netko sa stečenim seniorskim iskustvom iskočiti iz sadašnjih amaterskih okvira. Naši su zadani i nemaju puno zahtjeva, osim predano i pošteno raditi, nakon čega će se puno toga vratiti iako ne primarno u nogometnom kontekstu. Život je, naime, nešto više od toga, a dodatno nas zadovoljstvom ispunjava da naše polaznike za njega, dobrim dijelom, pripremimo - zaključio je Meić, koji je u suradnji s ostalim trenerima već načinio program rada za sljedeću sezonu.

Dražen Lekšan
VRATA AKADEMIJE SVIMA SU OTVORENA
U Akademiji “Krpan&Babić” rado u aktivnosti uključuju igrače iz drugih klubova koji se školuju u Osijeku. Iako igraju u drugim klubovima, mogu bez problema trenirati s dečkima s Akademije.

- Rado im otvaramo vrata, a s cjelokupnim igračkim kadrom radi 12 trenera, ali i 11 volontera, koji pomažu te nije isključeno da neki od njih postanu punopravni Akademijini članovi struke. Svi smo, zapravo, servis nositelja kvalitete Osijeka, kamo nerijetko odu naši igrači, što nam daje potvrdu da smo na pravom putu - kazao je Dragan Meić.
Možda ste propustili...

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

Najčitanije iz rubrike