Dome slatki dome
SAVJETI KAKO STVORITI MORSKI UGOĐAJ

Unesite dašak ljeta u vlastita četiri zida
Objavljeno 13. kolovoza, 2020.
Red je na ljetnim motivima: ljepše biti okružen bojama, motivima i materijalima koji nas asociraju na najljepše doba u godini

Ljeto je polako ušlo u svoju posljednju trećinu i visoke su temperature postale svakodnevica. Mnogi su se odavno vratili s godišnjih odmora na obali, no ima i puno onih koji će zbog epidemije i najtopliji dio godine provesti kod kuće. No to ne znači da se moraju posve odreći morskog ugođaja! Možete unijeti ljeto i u svoj dom - odabirom boja, materijala, uzoraka i motiva koji asociraju na more, sunce, kupanje, jedrenje…

Red je na ljetnim motivima koji će prizvati more i mirise ljeta ne samo na naše terase, vrtove i balkone nego i u dom… Kad temperature opasno podivljaju, svakako je ljepše biti okružen bojama, motivima i materijalima koji nas asociraju na najljepše doba u godini. Evo načina kako to možete učiniti i vi a da ne mijenjate osnovni stil uređenja svoga doma, a galerija slika neka vam bude dodatna inspiracija!

Boje
Teško je zamisliti ljeto bez plave boje, i to u raznim nijansama - od pastelno plave do tamnoplave, koje nas podsjećaju na more, oceane, plovidbu, putovanja, mornare… Plava boja i opušta organizam, odmara naše oči i smiruje misli i emocije. S obzirom na postojeće dominante boje u svoj interijer unesite odgovarajuće nijanse plave. Bilo koju nijansu da uzmete, osvježit će interijer, a bit će još efektnija ako joj pridružite akcente u zlatnoj ili srebrnoj ili pak smeđoj. Ako niste pristaša tih boja, uvijek imate na raspolaganju žutu i bež, koje asociraju na sunce odnosno pijesak i plažu, te lavanda ljubičastu, koja priziva miris lavandinih polja i Mediterana.

Motivi
Nemojte pretjerivati s bojama i dekoracijama, ali ni tipičnim ljetnim motivima. No svakako nemojte zaboraviti ukrasne školjke koje ćete staviti u zdjelu, staklenku ili splesti u vijenac za vrata, morske zvijezde, makete brodova, ribarske mreže, užad, mediteransko bilje u vazama (suho ili svježe), lampione, svijeće… kao ni tipične motive koji se pojavljuju na ukrasnim jastučićima, dekama, posteljini, zavjesama, tanjurima, šalicama, tapetama… Nek ljeto vaš dom pretvori u morsku oazu!

Tanja Kvorka
MATERIJALI I TEKSTURE
Treba izbjegavati teške materijale poput pletenine, imitacije krzna, kože, baršuna, vune i umjesto njih koristiti lan, pamuk i jutu. Ukratko, ljeto voli prirodne, lagane i prozračne materijale, kao i one koji načinom tkanja asociraju na ribarske mreže i užad. Trgovine su prepune dekora s ljetnim motivima, pa ih doista možete prilagoditi svome ukusu i stilu. Pletene košare od pruća, kao i one od konopca, također su poželjne, kao i tkanine s uzorkom prugica, stare drvene škrinje, naslonjači od ratana i pruća… Možete ih obojiti u bijelu, svjetloplavu ili žutu boju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike