Dome slatki dome
DIZAJN ZAMRAČIVANJE PROSTORA

Žaluzine i rolete za ugodnu hladovinu
Objavljeno 13. kolovoza, 2020.
Vrlo je važno uskladiti boje žaluzina i roleta s ostalim elementima u prostoru, a preporuča se izbjegavati upotrebu tamnih nijansi

Dobra zaštita od sunca, kao i mogućnost kvalitetnog zamračenja prostora, sastavni su dio suvremenog stanovanja koje uključuje maksimalni komoditet i ugodnost doma u kome živite

Rolete svojom postavom s vanjske strane prozora osiguravaju zračni sloj i cirkulaciju zraka s vanjske strane - što znači da će biti ostvaren maksimalan efekt u smislu toplinske zaštite, pa će i unutrašnji prostor biti znatno ugodniji za boravak. Osim toga, rolete osiguravaju i zvučnu izolaciju prostora u određenoj količini. Prednost roleta je i u mogućnosti električnog daljinskog upravljanja, što značajno podiže standard, (ali i ulaganje) te mogućnost potpunog zamračenja prostora. Oblik kutija za roletu je različit, a prema vrsti ugradnje mogu biti unutarnje, vanjske i podžbukne. Danas se sve češće koriste podžbukne, jer nemaju veliki utjecaj na izgled fasade te izgledaju jednostavnije i modernije. Vanjske rolete najčešće se izrađuju od PVC- a ili aluminija, a obje izvedbe praktične su za održavanje.

Žaluzine mogu biti vanjske i unutarnje, a izrađuju se od aluminija. Prednost žaluzina je laka montaža i demontaža, jednostavno rukovanje, mogućnost kombiniranja velikog broja boja te relativno niska cijena. Ne mogu prostor potpuno zamračiti, niti pružiti zaštitu od zvuka. Vanjske žaluzine sve su češći element arhitekture, jer osim funkcionalne zaštite od sunca i dobrog prozračivanja, stvaraju i moderne minimalističke efekte na pročeljima objekata. Upotrebom unutarnjih žaluzina lako je regulirati količinu svjetla u prostoru, ali njihovo korištenje neće značajnije spriječiti toplinske utjecaje. Unutarnje žaluzine praktično je koristiti i za prizemne prostore, gdje se želi u određeno doba dana stvoriti vizualna barijera prema vanjskom prostoru, ili se u unutrašnjim prostorima žele stvarati takve barijere, a pri tome se ne želi koristiti zastor.

Vrlo je važno uskladiti boje žaluzina i roleta s ostalim elementima u prostoru. Pri odabiru roleta treba voditi računa o vanjskom izgledu objekta, ali i unutrašnjosti. Upotreba tamnih boja može stvoriti predominantan izražaj na fasadi i time umanjiti vrijednost ostalih elemenata. I u unutrašnjem prostoru treba paziti na odabir tamnih roleta, jer će prostor, osim zasjenjenja postati dodatno mračan. Rolete trebaju biti element koji se neće značajnije primjećivati u prostoru, jer je mnogo drugih elemenata koji trebaju preuzeti dominaciju.

Pravilnim održavanjem i kvalitetnom montažom, žaluzine i rolete ostvarit će svoju primarnu funkciju, a konačni odabir ovisit će o sklonostima pojedinaca i cijeni.

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
dizajn
ZAMRAČIVANJE

PROSTORA
OVISI O FASADI
Odabir vanjskih žaluzina također je ovisan o fasadi, pa i tu treba birati umjerenije boje. Otporne su na vremenske utjecaje i jednostavna je regulacija zasjenjenja. Unutarnja žaluzina isključivo je ovisna o unutarnjem prostoru. Ipak, treba voditi računa da se ne odabire boja koja će se izrazito sukobljavati s bojom fasade. Poželjno je i u ovoj situaciji birati svjetlije boje ili srebrnu, jer će biti nenametljive.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana