Mozaik
KLAPA KAMPANEL NA SLATINSKOM LJETU

Zagrebačka klapa koja se okupila iz nostalgije prema rodnoj Dalmaciji
Objavljeno 12. kolovoza, 2020.
Trenutačno pripremaju pjesmu “Hladno srce”, koja će uskoro biti izdana kao singl, a to je i završetak priprema trećeg albuma

Slatinsko ljeto na ljetnoj pozornici u središtu grada obilježeno je epidemiološkim mjerama, pa se koncerti održavaju u skladu sa situacijom. Nakon izvrsno posjećenih nastupa Lidije Bačić i TS Fijaker uslijedila je trotjedna pauza, a Slatinski informativni centar kao organizator manifestacije uoči protekle nedjelje dobio je odobrenje za nastavak održavanja koncerata, uz određene zaštitne mjere koje su provodili članovi Udruge HVIDR-a Slatina.

Tako su na slatinsku ljetnu pozornicu došli članovi klape Kampanel, koji su i prije nastupa najavili da naziv manifestacije Slatinsko ljeto za jednu večer mijenjaju u Slatinsko lito. I doista, bila je to večer dobro uvježbanih i vrhunski izvedenih pjesama, većina kojih je na neki način vezana uz more. A prva je bila "Ne budi me mati", u sjećanje na Rajka Dujmića. Dalmatinski ugođaj u Slatinu su donijeli prvi tenor Nado Santini, dva druga tenora Ante Antić i Tomislav Prcela (gitara), baritoni Davor Krnjak (mandolina) i Mate Gaćina (gitara, konge) te basovi Vjekoslav Hudeček (gitara) i Jerica Gracin (bas-gitara). Od frontmena klape Antuna Antića doznajemo da klapa nema službenog voditelja, nego svaki član klape daje svoje sugestije u fahu u kojem je on najbolji. Budući da je Vjeko Hudeček završio Glazbenu akademiju, on ima najveću slobodu da daje smjernice kako će se neka pjesma i cijeli repertoar u glazbenom i umjetničkom smislu definirati. Osnivači klape su Jerica Gracin i Mate Gaćina.

- Mi smo se kao studentska klapa organizirali, složili, u Zagrebu jer smo kao studenti došli živjeti u Zagreb, a okupila nas je ljubav prema pjevanju i nostalgija prema Dalmaciji. Svoje slobodno vrijeme koristili smo da bismo se družili uz pjesmu, a prve malo ozbiljnije probe krenule su u veljači 1996. Prvo smo počeli raditi a capella program, a poslije smo, nakon dužeg vremena, krenuli s komercijalnim radom. Možemo reći da je to zagrebačka klapa jer najveći dio godine provodimo u Zagrebu i svi smo svojim strukama i profesionalnim obvezama vezani uz posao koji je u Zagrebu, premda cijelo ljeto provodimo u Dalmaciji. I sada smo u Slatinu došli iz Dalmacije, a to je put koji krene iz Splita kao najudaljenije točke, kolega iz Splita kupi mene u Kaštelima, onda idemo do Primoštena, pa pokupimo kolegu u Šibeniku, dođemo do Turnja iza Biograda, gdje nam je prvi tenor, i tek onda krećemo put Zagreba - priča Antić i dodaje kako je ideja snimanja prvih pjesama bila na tragu želje da naprave nešto klapski prepoznatljivo, ali zabavnijeg štiha.

- Kad počinjete raditi, nemate uopće viziju koliki će doseg ili zamah neka pjesma uspjeti postići, ali na našem prvom CD-u ‘Aj ća, volin te‘ krenulo se s jednim modernim pristupom shvaćanja klape i ubacivanjem popularnih glazbenih stilova u klapsku pjesmu. Mislim da smo tu napravili jednu malu revoluciju, koja je na kraju postala jako prepoznatljiva i zanimljiva. Na tom prvom CD-u bile su pjesme ‘Zašto praviš slona od mene‘, ‘Aj ća, volin te‘, ali i ‘Anđele moj‘, koju smo napravili u jednom potpuno drugom štihu, koju je publika jako lijepo prihvatila. U svemu tome nastojali smo imati određeni odmak, ali zadržati te vokalne odnose, četiri glasa i taj klapski pristup koji mora konstantno biti dominantan. Kroz suradnje koje imamo s poznatim pjevačima uspjeli smo pokazati da klapa ima svoje mjesto koje je vezano uz zabavnu glazbu, nije isključivo orijetirana prema a capella načinu pjevanja kao nekakvom komornom glazbenom stilu, nego nešto što se može primijeniti i što može biti interesantno široj publici, i da se može vezati uz zabavnu glazbu. Tako smo imali suradnje s Nenom Belanom, Harijem Rončevićem i Lukom Nižetićem, a sad smo nominirani za nagradu Cesarica - priča Antić.

Trenutačno pripremaju pjesmu "Hladno srce", koja će uskoro biti izdana kao singl, a to je i završetak priprema trećeg albuma, čije izlaženje očekuju do kraja godine.

- Prvi put smo u Slatini, drago nam je da smo u ovim ljetnim sparnim danima uspjeli nekako odvojiti se od mora i doći u Slavoniju da vam donesemo dah Dalmacije - poručili su zagrebački Dalmatinci u Slatini.

Petar Žarković
Dva koncerta u isto vrijeme
Nezgodna situacija dogodila im se prošlog ljeta, kad su u okviru obilježavanja obljetnice Oluje trebali održati koncert u Sisku. Organizatori su promijenili dan nastupa, pomaknuli ga na dan ranije, a klapu nisu obavijestili o toj promjeni. Dogodilo se da je klapa imala koncert u Jadranovu, a iz Siska su zvali što ih nema, da je pozornici priređena. Situaciju su pomogli spasiti prijatelji iz drugih klapa koji žive u Zagrebu, pa su dvojica iz Zagreba došla u Sisak, a iz Jadranova su došla dvojica iz klape Kampanel, tako su uspješno održana oba koncerta istovremeno i sve je dobro završilo.
DOBITNICI PORINA
Klapa Kampanel trostruki je pobjednik Festivala klapa i mandolina u Opatiji (2010., 2011., 2012.), pobjednik Festivala klapa uz gitare i mandoline Makarska 2012. te apsolutni pobjednik na tom festivalu 2013. Porina osvajaju 2009. u kategoriji Najbolje izvedbe klapske pjesme.
Pjesme su počeli snimati na tragu želje da naprave nešto klapski prepoznatljivo, ali zabavnijeg štiha
Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike