Regija
VUKOVAR OSIGURAO POTPORE POLJOPRIVREDNICIMA, ILOK POMAŽE GOSPODARSTVO

Najviše su tražene potpore za mehanizaciju i sadnice
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.
VUKOVAR

Grad Vukovar raspisao je javni poziv za dodjelu nepovratnih potpora u poljoprivredi koji se sastoji iz dva djela - od državnih potpora i potpora malih vrijednosti.

U gradskom je proračunu osigurano 800 tisuća kuna za sedam mjera. Dodjela državnih potpora povezanih s primarnom proizvodnjom obuhvaća tri mjere namijenjene poljoprivrednicima koji tek namjeravaju realizirati prihvatljiva ulaganja na području grada, dok su u dodjeli potpora male vrijednosti razrađene četiri mjere i namijenjene su poljoprivrednicima koji djeluju u sektoru prerade i stavljanja na tržište poljoprivrednih proizvoda, a koji već imaju realizirana prihvatljiva ulaganja na području Vukovara.

Marijana Grubišić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju, naglasila je kako oni koji apliciraju za državne potpore moraju dostaviti ponude za opremu, odnosno sadnice i mehanizaciju koju planiraju nabaviti, a tek nakon što predaju prijavni obrazac ići će u realizaciju nabave.

- Kod potpora male vrijednosti prihvatljivi su troškovi nastali od 1. siječnja prošle godine, odnosno proizvođači mogu tražiti sufinanciranje za ono što su već kupili. Iskustva iz prošlih godina govore kako se najviše traže potpore za mehanizaciju, nabavu sadnica i košnice - rekla je Grubišić.

Na upit iz kojeg će izvora financirati predviđene državne potpore, pročelnica je pojasnila kako je riječ o sredstvima koja Grad dobije od zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države.

- Zakonom je propisano za koju se namjenu taj novac može koristiti te smo za ovaj program prethodno dobili suglasnost Ministarstva poljoprivrede - navela je.

Javni poziv bit će otvoren do 1. prosinca, ili do iskorištenja proračunskih sredstava.

Grad Ilok objavio je prijedlog potpora gospodarstvu za tekuću godinu koji je otvoren za javnu raspravu. Popunjeni obrazac za savjetovanje s javnošću zainteresirani trebaju poslati do 9. rujna, na adresu elektronske pošte Grada.

U prijedlogu stoji kako su ciljevi potpora podizanje razine poduzetničke kulture, rast i razvoj mikropoduzetništva, rast zaposlenosti i podizanje kvalitete života te proširenje gospodarskih djelatnosti. Program je definirao sedam mjera, pa će Grad Ilok davati potpore za sufinanciranje troškova sudjelovanja na gospodarskim manifestacijama, sufinanciranje poduzetnika početnika, poticanje ulaganja u smještajne kapacitete, sufinanciranje nabave i ugradnje strojeva i opreme i uređenja poslovnog prostora, potpore za otvaranje novih radnih mjesta i samozapošljavanje, potpore za zakup tržnog prostora na štandovima i klupama na i/ili izvan tržnica na malo te za sufinanciranje troškova promotivnih aktivnosti.

U prijedlogu stoji kako će za realizaciju programa osigurati ukupno 260 tisuća kuna.

Dragana Korpoš
Marijana Grubišić

pročelnica gradskog Upravnog odjela

Grad Vukovar predviđene državne potpore financirat će sredstvima od zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, a program je prethodno odobrilo Ministarstvo poljoprivrede
MOŽE I OSIGURANJE
Grubišić je kao iznimno važnu istaknula potporu Grada Vukovara za plaćanje premija osiguranja, koja iznosi do 65 posto troškova premije, a najviše do 20 tisuća kuna. S obzirom na prošlogodišnju tuču koja je mnogim vukovarskim proizvođačima pokosila usjeve, plaćanje osiguranja pokazalo se kao dobra investicija, pa stoga u Gradu očekuju kako će više poljoprivrednih proizvođača aplicirati upravo za ovu potporu.
Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

Najčitanije iz rubrike