Sport
NOGOMETAŠICE OSIJEKA DRUGE U DRŽAVI

Prvaka je presudio loš dan Osječanki u Vranjicu
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.
Nakon višegodišnje vladavine Osječanki, Split drugu godinu uzastopce prvak države

Što se dogodilo u Vranjicu? Lebdjelo je u nedjelju pitanje na sparnoj Mačkamami gdje su nogometašice Osijeka uvjerljivo svladale prvakinje Hrvatske iz Splita na zatvaranju prvenstva. Nedostatnim, međutim, rezultatom (4:1), budući da su Splićanke dva tjedna ranije, na umjetnom travnjaku igrališta u Vranjicu, "zečicama" nanijele jedan od najtežih poraza (7:1) u 30-godišnjoj klupskoj povijesti u domaćim borbama za bodove, došavši tako na zaključenje sezone s golemom prednošću od šest pogodaka viška u međusobnim susretima te tri boda. Osječanke su za naslov trebale slaviti s više od šest pogodaka, ali bila je to ipak nemoguća misija.

Oproštaj Baban
Naime, budući da je riječ o izjednačenim sastavima bilo je teško očekivati da će Osječanke vratiti državni primat na Mačkamamu gdje su odigrale hrabru utakmicu i dokazale da su nijanse, odnosno iznimno loš vranjički dan, presudile da titula prvaka i nadalje stanuje u vitrinama splitskog Parka mladeži.

Uoči prekjučerašnjeg početka najvećeg ženskog nogometnog hrvatskog derbija priređene je mala svečanost s emotivnom, sjetnom notom, budući da je kapetanica Violeta Baban zadnji put u igračkoj karijeri, dugoj 22 godine, u istom, bijelo-plavom dresu, izvela suigračice na travnjak kultnog igrališta u Industrijskoj četvrti, namijenivši traku Izabeli Lojna. Prema izboru svlačionice MVP-i netom okončane sezone, za što joj je uručen prošle godine ustoličen trofej "Branko Perković" koji je toj napadačici državne "A" reprezentacije uručila supruga pokojnog "Perkana" Đina.

Nekoliko minuta kasnije ionako tešku osječku zadaću splitska napadačica Dujmović načinila je zahtjevnijom izmaknuvši zadnjoj domaćoj liniji i poentiravši kada je izbila ispred vratarke Slanovic. Rani uvodni zaostatak nije obeshrabrio "zečice" koje su imale silan motiv pobjedom se oprostiti od sezone i pristaša, kojih se na igralištu i oko njega skupilo 300-tinjak, a put prema tome počele su trasirati već poslije deset minuta. Tada je Kunštek probila lijevi bok i centrirala na glavu Balić za izjednačenje (1:1), da bi ista ta igračica uoči odmora, na dodavanje Šalek, izborila i realizirala kazneni udarac za vodstvo Osječanki. U desetoj minuti nastavka Bulut ga je povećala, da bi se tada osjetio pad u igri domaćih igračica prouzročen teškim vremenom, ali i izlaskom iz igre ponajboljeg tandema Kunštek i Balić zbog ozljeda. Sredinom nastavka domaće su preživjele nekoliko obećavajućih splitskih nasrtaja i zatim u samoj završnici pronašle snagu pokušati dosegnuti potreban rezultat. Nisu uspjele, ali su ostavile odličan dojam i buduću pozivnicu preko Lojna, koja je u petoj minuti sudačke nadoknade vremena volejom spremila loptu u desni kut vrlo dobre Brazilke na splitskim vratima za konačnih 4:1.

Dostojan oproštaj
- Dale smo sve od sebe, ali je zaostatak bio objektivno prevelik da bismo ga prestigli. Nismo nezadovoljne, jer smo ipak pokazale da smo i dalje (naj)relevantniji hrvatski čimbenik, posve nadigravši prvakinje koje su prekjučer primile isto toliko pogodaka kao u prethodnih 19 utakmica. Bilo je iznimno teško vrijeme za igru, a i presjekao nas je rano primljeni pogodak, ali smo bile riješene dostojno se oprostiti, u čemu smo, vjerujem, uspjele. Da je bilo malo više sreće, naročito u tome nesretnom Vranjicu, i da Splićanke nisu imale odličnu čuvaricu mreže, tada se i moglo dogoditi malo čudo što je, ovaj put, izostalo. Nadam se da ga u budućnosti neće trebati, nego da ćemo kvalitetom na terenu vratiti titulu na našu Mačkamamu - u dahu je Kristina Nevrkla elaborirala nedjeljni derbi, čiji se dojmovi tek trebaju slegnuti.

Dražen Lekšan
Liga za prvaka
Rezultati 20. kola: Osijek - Split 4:1 i Agram (Zagreb) - Dinamo (Zagreb) 0:4.

Tablica

1.Split       20       18       0       2       152:8       54

2.Osijek       20       18       0       2       135:16       54

3.Dinamo       20       11       0       9       61:35       33

4.Agram       20       7       0       13       36:110       21
Liga za ostanak
Rezultati 20. kola: Neretva (Metković) - Viktorija (Slavonski Brod) 2:2 i Lepoglava - Katarina Zrinski (Čakovec) 0:2.

Tablica

1.Neretva       20       7       2       11       34:71       23

2.Katarina Z.       20       7       2       11       25:74       23

3.Viktorija       20       7       1       12       27:85       22

4.Lepoglava       20       2       1       17       19:90       7
Najčitanije iz rubrike