Novosti
VEĆINA NOVOOBOLJELIH U KOLOVOZU

Mladi nakon povratka s mora su najrizičniji
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.
U KBC-u Osijek obrađeno je 70 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije, od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus

Na sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije detaljnije je razmatrana aktualna situacija u vezi sa sprječavanjem širenja i suzbijanja bolesti COVID-19. Prema podacima dežurnih službi, od subote na nedjelju u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađeno je ukupno 70 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije, od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus, a svi novooboljeli su s područja grada Osijeka. Od početka epidemije do sada na području županije ukupno je oboljelo 629 osoba, od kojih je 548 već izliječeno.

Analizirajući podatke o bolesti COVID-19 na području Osječko-baranjske županije, uočava se kako su većina novooboljelih u kolovozu mlađe životne dobi koji su prve simptome gotovo u pravilu uočili nakon povratka s ljetovanja. Iako je uglavnom riječ o blagim respiratornim problemima (blago povišena temperatura i kašalj te gubitak osjeta njuha), epidemiolozi upozoravaju da i na njih treba reagirati, i to prije svega radi sprječavanja širenja bolesti na druge, osobito zdravstveno rizičnije osobe. Članovi Županijskog stožera istaknuli su da se građani županije očito odgovorno odnose prema ovoj bolesti, no takvo je postupanje i dalje nužno, pa je apel upućen osobito mlađim građanima koji dakako imaju više kontakata i kretanja te tako izravno mogu utjecati na širenje koronavirusa.

Inače, u nedjelju je u KBC-u Osijek bilo hospitalizirano 25 pacijenata oboljelih od koronavirusa, s tim da se tri nalaze na respiratoru. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 22 osobe koje su kontakti oboljelih, a trenutačno je u samoizolaciji ukupno 187 osoba. Policija nije dobila dojava građana o kršenju samoizolacije, a u jednoj jučerašnjoj samoinicijativnoj provjeri ta osoba je zatečena na prijavljenoj adresi.

Zagrebački stožer Civilne zaštite izvijestio je u ponedjeljak o 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je i deset osoba čija je zaraza povezana s korištenjem godišnjeg odmora na obali.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna je osoba preminula, a broj aktivnih slučajeva je 585, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od na respiratoru je osam pacijenata. Stožer je izvijestio da je preminula jedna osoba.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je u ponedjeljak kako u Vukovarsko-srijemskoj nije zabilježen ni jedan novi slučaj. Capak je istaknuo da je epidemiološka situacija, unatoč velikom broju turista u Hrvatskoj, povoljna.

“Brojke su odlične u odnosu prema situaciji od gotovo 900 tisuća turista kojih imamo”, poručio je Capak i istaknuo da najveći problem trenutačno zadaju noćni klubovi.

Nefreteta Zekić Eberhard/H
Dubrovnik se otvara za kruzere
Capak je rekao kako će se vjerojatno udovoljiti zahtjevu dubrovačkog gradonačelnika Mate Frakovića, koji je od Stožera zatražio izmjenu uredbe o uplovljavanju kruzera u taj grad zbog talijanske tvrtke MSC, koja je izrazila zainteresiranost za uplovljavanje u Dubrovnik jer je trenutačno zabranjeno uplovljavanje kruzera s više od 200 putnika. “Mislimo da je ono što je propisano za tu talijansku tvrtku koja s dva kruzera obavlja krstarenja po Mediteranu, ako se oni doista toga pridržavaju, blizu maksimalnih epidemioloških mjera i da je to prilično sigurna situacija”, ustvrdio je dodavši da u tom slučaju nema potrebe da se zaustavi dolazak u Dubrovnik.
Tomislav Capak,

ravnatelj HZJZ-a

Najveći su problem noćni klubovi

Ne treba očekivati da nećemo imati zaraženih turista, ali brojke su odlične u odnosu prema situaciji od gotovo 900 tisuća turista kojih imamo. Najveći problem trenutačno zadaju noćni klubovi.
Možda ste propustili...