Regija
ORAHOVAČKO JEZERO POKAZUJE SVU SVOJU RASKOŠ

"Slavonsko more" prepuno
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.
ORAHOVICA

Orahovačko jezero, biserno oko prirode pod papučkim suncem, bezbroj se puta potvrdilo kao najposjećenije ljetno kupalište Slavonije i Baranje, mjesto koje s pravom zovu Slavonsko more.


Tako je i ovog ljeta. Iako je činjenica da će ovogodišnja sezona biti jedna od lošijih zbog otkazivanja megaglazbenog festivala Ferragosto jam, koji sa sobom nosi oko 20 tisuća ljudi, koliko prođe tijekom pet dana jezerom i Orahovicom, protekli dana ipak su daloiveliku nadu. Naime, protekli dani, posebno vikendi, donijeli su pravu ljetnu sliku jezera, prepuno parkiralište, registracijske tablice svih gradova kontinentalne Hrvatske, uz vodu je teško pronaći mjesto za ručnik, a i u vodi je mravinjak, gotovo da ne možeš zamahnuti rukom i zaplivati. Visoke temperature donijele su svoje, a jezero je bilo spremno:




- Presretni smo zbog ovakvog posjeta i bilo je doista lijepo vidjeti sve te ljude kako uživaju u našem jezeru. Nadamo se samo da će se lijepo vrijeme nastaviti i da će taj trend posjećenosti potrajati. Grad je odradio dobru pripremu za sezonu, voda je odlična i, eto, pozivam sve da nas i dalje posjećuju – rekla je orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin. Posjetitelji su doista uživali, roštiljalo se, kupalo, igralo odbojku, a voda je dosegnula temperaturu od čak 26 stupnjeva:


- Ja sam iz Đurđenovca i svaki slobodan trenutak koristim za dolazak na jezero. Prelijepo je, voda je odlična, a mene oduševljava priroda koja okružuje cijeli kompleks. Iako mi je po kilometraži bliži našički Lapovac, nema dvojbe, Orahovačko jezero uvijek će biti broj jedan – kaže Igor. I Orahovčani koje su posao i životni put odnijeli dalje od rodnog kraja, rado su ljeti ovdje.




- Svagdje je lijepo, ali kod kuće najljepše. Od malih sam nogu na jezeru, tu sam provela djetinjstvo i mladost i nema veće sreće nego doći ovamo kupati se. I moja jednoipolgodišnja kći uživa, kupa se i sigurno ću svaki godišnji odmor doći bar nakratko na naše jezero – riječi su Orahovčanke Vlatke, koja živi u Njemačkoj. Boris iz Donjeg Miholjca svake je godine na Jezeru.


- Stalno sam ovdje, kad god mogu. Redovan sam i na Ferragosto jamu. To je festival kakav se rijetko može vidjeti u Hrvatskoj, i to baš zbog Jezera. Posebno sam očaran čistim zrakom i činjenicom kako je tu uvijek nekoliko stupnjeva manje nego u samom središtu Orahovice ili drugih okolnih gradova. Papuk i Krndija čine čuda. Ovo jezero treba čuvati i učiniti maksimalno da se ono još bolje uredi i bit će ovo najtraženija ljetna destinacija kontinentalne Hrvatske – rekao je Boris. Tako govore posjetitelji, a bit će ih zasigurno i dalje puno jer meteorolozi najavljuju novi toplinski val u sljedećih tjedan-dva. Domaći kupači pak imaju posebne prednosti kao npr. kupnju sezonske parking kartu po cijeni od samo 30 kuna, dok za ostale postoji automat u koji moraju ubaciti 4 kune za sat parkiranja.
Jezero je oduvijek mjesto okupljanja generacija, prvih ljubavi i nezaboravnih obiteljskih doživljaja.


Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike