Regija
RAZDVAJANJE OTPADA U VINKOVCIMA

Stiže 9200 kanti za plastiku i biootpad
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.
Grad Vinkovci i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost lani su sklopili dodatak ugovora o nabavi novih spremnika
VINKOVCI

Grad Vinkovci u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost krenuo je u postupak nabave novog kontingenta spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u domaćinstvima, a sve zbog postizanja ciljeva u gospodarenju otpadom propisanih zakonima.

Podjela kućanstvima
U sklopu ovog postupka u Vinkovce bi uskoro trebalo biti dopremljeno ukupno 9200 novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada – 7500 spremnika za plastiku i 1700 za biootpad, koji će biti podijeljeni kućanstvima i stambenim zgradama. Kako ističe Davor Mecanović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Grad Vinkovci je, na temelju javnog poziva za iskaz interesa, još u kolovozu 2018. s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ugovorio nabavu spremnika u vrijednosti od 4,3 milijuna kuna, na temelju kojega se za područje Vinkovaca trebalo pristupiti nabavi 7500 spremnika za plastiku od 240 litara, 1700 spremnika za biootpad od 120 litara te 6000 kompostera od 300 litara.

No okolnosti su se u međuvremenu promijenile, pa će nabava kompostera pričekati još neko vrijeme. Naime, za dvije naknadno donesene odluke, vezano uz opseg planiranog projekta i prijavu Fonda na ograničeni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike, kao i ograničena osigurana sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., nabava kompostera kao i spremnika za tekstil, koji su također bili u ponudi za iskaz interesa, više nije predmet financiranja.

40 tona više
- Slijedom toga, Fond, kao jedini prihvatljivi prijavitelj na ograničeni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike više nije u mogućnosti projektnom prijavom obuhvatiti kompostere za čiju je nabavu Grad ugovorom iskazao interes te je u tom smislu obavljena korekcija procijenjenoga iznosa nabave sukladno novoj rekapitulaciji. Tako je Grad pristao na smanjeni opseg nabave, konkretno bez kompostera - kaže Davor Mecanović.

Pojašnjava kako je između Grada i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 4. travnja 2019. sklopljen dodatak ugovora o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, kojim se nabavlja 7500 spremnika za plastiku i 1700 spremnika za biootpad, u novom, smanjenom iznosu od 2,2 milijuna kuna. Pri tome je Grad preuzeo obvezu koju u ovom projektu imaju jedinice lokalne samouprave, a to je sudjelovanje u visini do 15 posto ukupnih sredstava, a najviše do 330.442 kuna.

Podsjetimo, prema Izvješću o izvršenju plana gospodarenja otpadom za Vinkovce za 2019. tijekom prošle godine na području grada ukupno je prikupljeno 12 507 tona otpada, što je povećanje od 40 tona u odnosu prema godini prije.

Od kada Vinkovčani razvrstavaju otpad, manji su i računi odvoza komunalnog otpada jer domaćinstva od Grada dobiju besplatno kantu za papir, a od Nevkoša vreće za staklo, plastiku i limenke, pa je manje komunalnog otpada čiji se odvoz naplaćuje prema broju odvoza kante.

Miroslav Flego
komposteri
za sada

su još na

čekanju
Odvoz glomaznog jednom godišnje
Glomazni otpad vinkovačka tvrtka za zbrinjavanje otpada Nevkoš odvozi jednom godišnje besplatno, i to prema pozivima građana. Reciklažni centar u gospodarskoj zoni Jošine otvoren je za sve građane koji žele dovesti sve vrste otpada osim onog komunalnog. Iz Nevkoša najavljuju kako se uz reciklažno dvorište gradi jedno i za građevinski otpad, a kada počnu zbrinjavati biootpad, imat će kompletan sustav zbrinjavanja. Također priznaju kako nisu uspjeli sa spremnicima za odjeću, oko kojih je uvijek bilo razbacane odjeće, pa su oni uklonjeni.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike