Regija
OBILJEŽAVANJE BRANITELJSKIH LOKALITETA

Sve informacije sada na QR kodu
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
DONJI MIHOLJAC


Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Donji Miholjac i susjednih općina Marijanci, Magadenovac, Podravska Moslavina i Viljevo, prihvatila je projekt Obilježavanja braniteljskih lokaliteta. Riječ je o jednostavnoj aplikaciji pomoću koje se putem modernih tehnologija i krajnje jednostavno, uz QR kod, mogu dobiti multimedijske informacije o određenom objektu, lokaciji ili postrojbi. Tako će posjetitelji spomen-ploča, spomenika i spomen-obilježja zahvaljujući aplikaciji moći dobiti informacije o lokalitetu, postrojbi čiji je djelatnik poginuo na tom mjestu, ili akciji koja je na tom dijelu provođena. Na spomenicima će biti oznaka QR na kojoj će se skeniranje putem mobitela moći dobiti sve informacije o lokaciji na kojoj se trenutačno nalaze.


- Imamo četiri spomenika, dvije spomen-ploče te jedno posebno obilježje, a riječ je o repu zrakoplova Galeb koji se nalazi u dvorištu bivše vojarne. Pripremili smo sve potrebne informacije o našim braniteljskim lokalitetima te se nadamo da će projekt uskoro zaživjeti na našem području – kaže Dragutin Lazar, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te dodaje da je cilj projekta trajno sačuvati spomen na branitelje i Domovinski rat.


Projekt je to da se na jednom mjestu obilježe svi lokaliteti u Hrvatskoj vezani uz Domovinski rat, poginule i stradale civile i branitelje, ratne postrojbe, lokalitete od posebnog značaja, masovne grobnice i ostale događaje važne za stvaranje države. Autor aplikacije je Davor Šoštarić, ratni pripadnik Specijalne policije PU varaždinske Roda i aktivni član Udruge. Lokaliteti će biti objedinjeni na jednom mjestu i označeni GPS koordinatima na karti. Zainteresirani će to moći pogledati i iz udobnosti svoga doma, pretragom GPS lokacije na svome mobitelu, ili skeniranjem QR koda na samom lokalitetu, odnosno objektu kada se nalaze pokraj njega, a sve u svrhu promicanja vrijednosti Domovinskog rata. Projekt je pokrenut prošle godine u Varaždinskoj županiji, a dostupan je za cijelu Hrvatsku te se mogu uključiti sve općine i gradovi.
Aplikacija je inicijalno i napravljena za lokalne uprave. Kako pojašnjava autor, nije klasična poput web-stranica ili Facebooka, u smislu da ide toliko u širinu i detalje, nego je više fokusirana na to da čovjek dobije kratku i sadržajnu, ali učinkovitu informaciju o onome ispred čega stoji, multimedijsku pristupačnu informaciju. S.Fridl
Projekt je od prošle godine dostupan za cijelu Hrvatsku te se mogu uključiti sve općine i gradovi
7

braniteljskih lokaliteta nalazi se na području grada Donjeg Miholjca i njemu susjedne četiri općine
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike