Regija
NAKON PRVE GRADSKE TRANŠE IZ OŽUJKA

Ide drugi paket mjera pomoći gospodarstvu
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
U ožujku se s 8 mjera Grad odrekao oko 3.000.000 kuna prihoda, a sada isplaćuje 2.600.000 kuna potpora, kaže gradonačelnik
ĐAKOVO

​Nakon što je krajem ožujka, u jeku prvog vala pandemije koronavirusa, Grad Đakovo donio prvi paket mjera za pomoć gospodarstvu i građanima, sada je izišao s njihovom drugom tranšom, u svojevrsnom drugom valu bolesti COVID-19. Drugi paket mjera najavljen je još pri izlasku s prvom tranšom intervencija gospodarstvu i građanima koja je obuhvaćala osam mjera od oko 3.000.000 kuna.

Milijun više

- U tom paketu bile su mjere kojima se Grad odrekao oko 3.000.000 kuna prihoda, a drugim paketom dajemo financijske potpore - kaže gradonačelnik Marin Mandarić. Ovih dana donio je Odluku te raspisao Javni poziv za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja gospodarstva na području Grada Đakova za razdoblje 2018. – 2020. godine. Potpora se dodjeljuje za Mjeru 1 te mjere 11 i 12. Potonje dvije odnose se na pomoć gospodarstvenicima zbog pandemije COVID-19, a prva je mjera otprije. Gradonačelnik Mandarić kaže kako ova tranša prije uvedenih i zbog pandemije novopokrenutih gradskih mjera obuhvaća 2,6 milijuna kuna osiguranih u gradskom proračunu.


– Prvotno je za to bio planiran iznos od 1,6 milijuna kuna, no rebalansom smo ga uvećali za još milijun kuna - pojašnjava gradonačelnik Mandarić.


Mjera 1 odnosi se na potpore novoosnovanim trgovačkim društvima, obrtima, odnosno zadrugama, Mjera 11 obuhvaća potpore za očuvanje radnih mjesta zbog pandemije bolesti COVID-19, a Mjera 12 potpore za smanjenje štetnog utjecaja pandemije koronavirusa na gospodarstvo. Mjera vezana uz potpore novoosnovanim trgovačkim društvima, obrtima na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća, u srpnju, povezana je s još dvije, ‘uronjene‘ u pandemiju, odnosno suzbijanje njezinih štetnih učinaka na radna mjesta i đakovačko gospodarstvo.
I treća tura?

– Po jednoj će svi koji su bili obuhvaćeni državom mjerom za očuvanje radnih mjesta iz gradskog proračuna sada dobiti 1000 kuna po zaposleniku, ali do maksimalnih 5000 kuna, no to ne znači da se ova mjera striktno odnosi samo na subjekte s pet radnika. Subjekti kojima je u prvom valu pandemije koronavirusa bio privremeno zabranjen rad, pa su u svibnju postupno otvarali – poput frizera, kozmetičara, ugostitelja i drugih, bit će isplaćena jednokratna gradska potpora u visini od 5000 kuna po prijavitelju zahtjeva - pojašnjava gradonačelnik Mandarić.

Prvi čovjek Grada dodaje da će po zaprimanju svih prijava možda biti i distinkcija između djelatnosti.

– Razmotrit ćemo tu mogućnost po primitku svih zahtjeva za potporama iz mjera 1, 11 i 12 - dodaje Mandarić. Prijave za njih zaprimaju se poštom od 18. kolovoza do 18. rujna.
U Gradu kažu kako će osluškivati što će reći jesen i kako će se pandemija virusa ‘ponašati‘ tada te kako će utjecati na lokalno gospodarstvo, a o čemu će ovisiti hoće li biti novog, trećeg paketa gradskih mjera.
Suzana Župan
IZNOSI
od 1000

pa sve do

5000 kuna
Neke mjere vrijedit će do kraja 2020.
Osam mjera iz ožujka odnosi(lo) se na oslobađanje od plaćanja komunalne naknade, zakupa gradskih poslovnih prostora, zakupa za korištenje površina javne namjene te poreza na korištenje javnih površina. Neke su na snazi bile do prestanka posebnih okolnosti, neke do kraja lipnja, a dio do kraja 2020. Jedna je bila pomoć građanima što koriste usluge vrtića. Mjera je i tromjesečna obustava pokretanja postupaka prisilne naplate potraživanja Grada. Radnje koje su zbog pandemije bile privremeno zatvorene, oslobođene su plaćanja odvoza smeća.
Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike