Osijek
TRADICIONALNA PREZENTACIJA ČEŠKE BESEDE

Dan češke kulture
uz ples i pjesmu
Objavljeno 9. kolovoza, 2020.

U organizaciji Češke besede Osijek održano je tradicionalno druženje i prezentacija Dan češke kulture s prijateljskim društvima i građanima. Veselo je bilo cijeli dan uz glazbu, ali i prikaz starinskih narodnih običaja Čeha te prijateljskih društava koja su dobila “pozvanku” na manifestaciju - Slovaka i Makedonaca.



Dobro su se svi zabavili uz degustaciju češkog piva, tradicionalnih jela i specijaliteta spomenutih naroda, a predsjednik Češke besede Osijek Vlado Grgošević kazao je da su se pobrinuli i da naprave likovnu radionicu i izložbu slika njihovih članova i prijatelja.



Program s naglaskom na likovnoj i etnoskupini održao se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske te Ureda za ljudska prava, a manifestaciju su sponzorirali članovi Češke besede Osijek, Pivovara Daruvar i Osječka pivovara. Medijski pokrovitelj Dana je Jednota Daruvar.



- Ovo je bio dug od svibnja, jer nismo mogli organizirati proslavu zbog korone, pa smo sada to odradili na malo drukčiji i situaciji prilagođen način. Imali smo likovnu sekciju i ekipu iz Daruvara unutar Hrvatskog doma u Tenji, a na štandovima ispred doma imali smo radionice i prikaz starih običaja i baštine. Mi smo kao domaćini imali štand starih zanata, imali smo štand “kod naše bake” s pekmezima i kolačićima, a bili su i štandovi izrade predmeta od komušine i pletenje ukrasa od žice. Imali smo i goste Makedonce s njihovim izlošcima te Slovake i Šokačku granu Osijek te Češku besedu Treglava koji su pekli starovinske kolače i popečke od krumpira: Bili su nam i gosti iz Vukovara. Trudimo se prikazati našu baštinu - kazao je Grgošević. D. Pejić

Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike