Osijek
KOREKTNA ODLUKA

Županija preuzela subvenciju kamata
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
Nakon što je donijela mjere kojima će iznosom od 14 milijuna kuna izravno pomoći poduzetnicima čije je poslovanje ugroženo koronavirusom, a koji nisu bili u mogućnosti koristiti sredstva državne potpore, valja zabilježiti kako se Osječko-baranjska županija odlučila za još jedan korak.

U Županiji su posljednjih godina kreirali niz mjera kojima nastoje pomoći lokalnom gospodarstvu, jednako tako i mladim obiteljima za kupnju stambenog prostora, uglavnom na način da Županija s poslovnim bankama kreira pogodne kreditne linije, ali i da Županija iz svoga proračuna subvencionira dio kamate po tim kreditima. Kako bi što više pomogli korisnicima, župan Ivan Anušić u svakoj od tih prigoda pozivao je i gradove i općine da se i oni priključe u subvencioniranje još pokojeg postotnog kamatnog boda, a na što su se neki i odlučili. Istina, ne možda u onom broju o kojemu su u županijskoj upravi priželjkivali, ali ovdje je stvar odluke i prostora koje dopuštaju lokalni proračuni.

A kao odgovor na novonastalu situaciji izazvanu pandemijom bolesti COVID-19, Skupština OBŽ-a donijela je na sjednici u travnju zaključke o subvencioniranju kamata na kredite za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima kojim OBŽ omogućuje poduzetnicima i građanima korištenje moratorija na kreditne linije u kojima Županija subvencionira kamatu.

No, svjesni situacije u kojoj je to istovremeno bilo i razdoblje otežanog punjenja gradskih odnosno općinskih proračuna, Županija se još jednom postavila - fer. Ne želeći dovesti u nepriliku krajnje korisnike, Županija je predložila, a vijećnici prihvatili, da Županija na sebe preuzme i otplatu udjela onih gradova i općina koji su se uključili u financijsku pomoć. Dakle, Županija je odlučila tijekom trajanja moratorija od najduže šest mjeseci subvencionirati i kamatu onih jedinica lokalne samouprave koje su se dodatno uključile u subvencije kamata.

Primjerice u subvenciju kamate za stambene kredite (u funkciji poticanja gospodarstva) priključili su se gradovi Osijek, Beli Manastir, Đakovo i Valpovo te sedam općina, redom Bilje, Bizovac, Erdut, Ernestinovo, Koška, Kneževi Vinogradi i Magadenovac. Ako tako odluče, njihovu obvezu na sebe će dakle preuzeti županijski proračun.

Ovim postupkom u Osječko-baranjskoj županiji su pokazali kako se pravo partnerstvo dokazuje i u "dobru i u zlu".
D. Kuštro
Najčitanije iz rubrike