Sport
BIJELO-PLAVI OSTALI BEZ OBA NAPADAČA

Marić u Monzi za 6,5 milijuna €, a Mance ide u Puškaš akademiju
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.
Otišao je tandem “M&M”, a uskoro bismo trebali saznati ime nove Osijekove “devetke”

U jednoj večeri nestao je Osijekov napadački tandem "M&M". I dok se za Mirka Marića znalo kako je samo pitanje trenutka kada će otići iz Gradskog vrta, odlazak Antonija Mancea ipak je malo iznenađenje.


Marić će karijeru nastaviti u talijanskoj Monzi, koja je trenutačno član Serie B, ali s obzirom na to da su tamo Silvio Berlusconi i Adriano Galiiani, jasno je kakve su ambicije tog kluba. Monza je od početka bila najozbiljniji kandidat za kupnju Marića, Osijek je u startu tražio osam milijuna eura, a na kraju su se našli na, za NK Osijek, rekordnih 6.5 milijuna eura s klauzulom po kojoj će bijelo-plavima pripasti 20 posto od sljedećeg transfera.

Vrhunski posao

Cijela se priča oko Marića odigrala filmskom brzinom, nešto slično kao što je slučaj bio s Boškom Šutalom kada je odlazio u Atalantu. Marić je u Monzu stigao jučer privatnim avionom koji je po njega poslao Berlusconi osobno. Transfer, službeno, još nije okončan jer Marić mora obaviti liječničke preglede, što je rješavao jučer, a ostalo je dogovoriti i još neke detalje iz ugovora između klubova, pa stoga iz redova osječkog prvoligaša nije bilo konačne potvrde tog posla, ali ako doista nešto gadno ne pođe po zlu, sve bi brzo trebalo biti zaključeno, a Marić bi potpis na ugovor s novim klubom mogao staviti već danas. Uglavnom, to je još jedan odličan transfer kojim se samo potvrđuje kako ugled Osijeka u Europi sve više raste jer klubovi Osijekove klase ne prodaju igrače po tim iznosima baš svaki dan. Marić je u tri sezone koje je proveo u Gradskom vrtu dao možda i više nego što se očekivalo. Ukupno je zabio 53 pogotka, a samo je u posljednje dvije sezone HNL-a strpao 39 golova, što nije moglo proći nezapaženo. Uostalom, nakon završetka prošle sezone bilo je sasvim izvjesno kako će on krenuti u svoju drugu inozemnu avanturu, a realizacija je stigla vrlo brzo.


- Jako sam sretan što sam ovdje, želim zahvaliti Berlusconiju, Gallianiju i Antonelliju što su vjerovali u mene. Vjerujem i ja u ovaj projekt i želim s Monzom ući u Serie A. Moji idoli su Pippo Inzaghi, Paolo Maldini, Ibrahimović i Ronaldinho. Naravno da bih volio dobiti i poziv u hrvatsku reprezentaciju, ako budemo pobjeđivali, zašto ne", rekao je Marić nakon dolaska u Monzu.


Što se Antonija Mancea tiče, on je prošlog ljeta stigao kao najskuplji ulazni transfer NK Osijek u povijesti. No ostao je dojam kako mu boravak u Gradskom vrtu nije baš najbolje sjeo. Zabio je sedam pogodaka, ali se nad njegovim imenom često pojavljivao oblak sumnji, pa možda i nije čudno što su se u osječkom klubu odlučili posuditi ga na godinu dana Puškaš akademiji, što, uz Marićev transfer, znači ulazak u potpuno renoviranje napadačke linije za novu sezonu.
Brzo stiže novi centarfor

Nakon što je ekspresno ostao bez oba napadača, najveći se upitnik, vjerojatno, nadvija nad glavom trenera Ivice Kuleševića. Preko noći je izgubio ljude koji su kombinirano zabili 27 pogodaka prošle sezone, u kojoj je realizacija nerijetko bila jedan od većih problema s kojim se njegova momčad suočavala. Osijek je sada u situaciju u kojoj ima dvije nedokazane napadačke opcije Josipa Špoljarića i "wunderkinda" Diona Drena Belju, ali je sasvim jasno kako se na tome neće ostati. S obzirom na to da je odlazak Marića bio planiran, uvjereni smo kako je na vrijeme bila planirana i alternacija za njega, točnije da sportski direktor Alen Petrović već ima spremno nekoliko rješenja, od kojih će klub izabrati jedno ili dva vrlo brzo. Igrača posve sličnog Mariću teško će biti pronaći. U hrvatskim okvirima njemu je sličan, od onih koji bi možda bili dostupni, samo Marko Tolić iz Lokomotive. No Osijeku sad treba napadač koji je prije svega kvalitetan realizator jer odlascima Marića i Mancea bijelo-plavi su jako puno izgubili u tom segmentu. U svakom slučaju bit će vrlo zanimljivo vidjeti kakvog će profila biti novi centarfor bijelo-plavih.

Prema svemu sudeći, ime nove bijelo-plave “devetke” moglo bi biti poznato u sljedećih nekoliko dana.


Dalibor Keler
Tko u napad?
OSIJEK JE OSTAO BEZ TANDEMA M&M
53

pogotka zabio je Mirko Marić u tri sezone noseći bijelo-plavi dres
6.5

milijuna eura inkasirat će NK Osijek na račun odštete za Marića
97

od 108 mogućih ligaških nastupa za Osijek imao je Marić u tri godine
Bijelo-plavi će imati potpuno renoviranu napadačke liniju u predstojećoj sezoni
Mance je prošlog ljeta stigao kao najskuplji ulazni transfer NK Osijek, a sad ide na posudbu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike