Mozaik
CHRIS AUBER AMERIČKI STAND UP KOMIČAR OVE SUBOTE U OSIJEKU

Njemačka publika voli šale na svoj račun, američka ne
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.
Online nastupi bili su zabavni, ali nisu zamjena za feedback prave publike

Ove subote, 8. kolovoza, u osječkom San Francisco caffe baru, publika će se moći dobro zabaviti uz nastup mladog američkog stand up komičara Chrisa Aubera, kojemu će ovo biti premijerni hrvatski nastup u karijeri.

Chris inače već neko vrijeme živi u Njemačkoj, gdje se bavi organiziranjem stand up nastupa svojih kolega, a iza sebe i sam ima brojne nastupe, u rodnom SAD-u i u Njemačkoj. U Osijek je stigao nekoliko dana prije nastupa kako bi upoznao grad i družio se sa svojim prijateljima, pa smo iskoristili priliku i popričali sa simpatičnim Amerikancem.

Koliko se već dugo baviš stand up komedijom?

- Stand up komičar sam zadnje dvije godine. Počeo sam nastupati odmah nakon studija, dok sam još živio u SAD-u, a nastavio sam se baviti time u Njemačkoj, nakon što sam se tamo preselio. Uz to sam sudjelovao na komičarskim eventima u Francuskoj i Luksemburgu.

Ovaj tvoj nastup u Osijeku bit će tvoja hrvatska premijera, zar ne?

- Da, ovo će biti moj prvi nastup u Hrvatskoj! Moj originalni debut u Osijeku bio je zakazan za ožujak ali je, na žalost, morao biti odgođen zbog epidemiološke situacije.

Kakvom se vrstom stand up komedije baviš? Društvenom satirom, opservacijskim humorom, ili nečim posve drukčijim?

- Moj stil stand upa većinom se temelji na priči. Ponosan sam na to što sam dobar pripovjedač. Neke od mojih omiljenih šala, koje i publika najviše voli, temelje se na mom interkulturalnom iskustvu, odnosno razlikama između Amerike i Europe, koje sam doživio osobno. Volim živjeti u Europi, ali i dalje mi ostaje prilično čudno ovdje, tako da uvijek pronalazim nešto smiješno.

Imaš li uzore među komičarima, i koji su to?

- Kao uzori odmah mi na pamet padaju dvojica komičara, a to su Norm MacDonald, jedan od najsmiješnijih pripovjedača koje sam ikada vidio te Demetri Martin, urnebesno neobičan majstor one-linera, jednostavnih opservacija.

Koliko već dugo živiš u Njemačkoj, i zašto baš tamo?

- U Njemačkoj živim već dvije i pol godine. Studirao sam u Njemačkoj i tamo sam upoznao divne prijatelje iz cijele Europe, pa i iz Osijeka. Zbog njih sam poželio vratiti se u Njemačku i početi posve novi život tamo.

Možeš li mi povući usporedbu između američke i njemačke publike na stand up nastupima?

- Prema mom iskustvu, glavna razlika između nastupanja pred američkom i pred njemačkom publikom je u tome da Nijemci vole kad se šalite na njihov račun, a Amerikanci baš i ne. Interkulturalni humor također jako dobro djeluje na njemačku publiku, ali Amerikanci nemaju toliko iskustva s drugim kulturama, pa takve šale ne padaju na plodno tlo. Jako mi se sviđa kulturna raznolikost europske publike.

Što misliš o ozloglašenom lošem njemačkom humoru. Je li toliko loš?

- Postoji taj stereotip o lošem njemačkom humoru, ali doista nije utemeljen ni na čemu! Teško je osvojiti njemačku publiku, ali jednako je, primjerice, i s francuskom i američkom publikom. Sarkazam i izrugivanje nisu dio njemačkog humora, kao što je to slučaj s američkim. No stand up komedija postaje tako brzo popularna u Njemačkoj, da oni počinju usvajati mnoge komičarske trendove na koje sam naviknuo u Americi. Jako je uzbudljivo biti dio toga.

Kako je pandemija utjecala na tebe kao komičara? Mnogi su klubovi i dalje zatvoreni, obvezna je socijalna distanca, prostori za nastupe primaju manje ljudi...

- Pandemija nije mogla doći u gorje vrijeme za mene, ako sam iskren. Pripremao sam se još jednu turneju po Francuskoj s kolegom komičarem. U planu su bili i brojni nastupi u Austriji, Njemačkoj i Francuskoj, koji su zajedno s ranije planiranim nastupom u Osijeku ovoga ožujka morali biti otkazani. Budući da su fizički nastupi zaustavljeni, ja sam s nekoliko prijatelja stand up komičara organizirao nastupe putem Instagram Livea i privuki smo veliku pozornost. Takvi online nastupi bili su zabavni, ali nisu zamjena za feedback prave publike koji imate u live nastupu na pozornici. Srećom, stvari se polako vraćaju u normalu, ali u Njemačkoj smo morali gledališta smanjiti na pola kapaciteta i staviti plastične vrećice preko mikrofona! To je definitivno jako čudan osjećaj kad se popnete na pozornicu...

Što znaš o Hrvatskoj a što smatraš smiješnim?

- Nešto na što se ne mogu naviknuti u Hrvatskoj i ostalim europskim zemljama jest pozdravljanje poljupcima u oba obraza. Uvijek mi je to smiješno, jer znam da sam nespretan kad to moram napraviti. Znam da ću jednog dana zeznuti stvari i poljubiti nečiju baku u usta! (smijeh).

Tanja Kvorka
volim
KULTURALNU

RAZNOLIKOST

U EUROPI
Možda ste propustili...

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike