Mozaik
NOVI PROJEKT OSJEČKOG KULTURNOG CENTRA

"Kultura u novoj Rupi": Prvi je nastupio Dino Dvornik Tribute band
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.
Program će početi 20. kolovoza, na kultnom prostoru nekadašnje osječke Rupe, današnjem platou između zgrada Eurodoma

Nakon programa "Kultura na kotačima", održanog u travnju i svibnju te lipanjske "Kulture u parku", ravnatelj Kulturnog centra Osijek Ivan Kristijan Majić je predstavio novi zanimljiv projekt pod nazivom "Kultura u novoj rupi". Projekt je to kojim se gradu nastoji vratiti kultura odlaska na koncerte, na kojima će se moći čuti nastupe kako afirmiranih glazbenika, tako i mladih lokalnih bendova, orkestara i kantautora, koji će na taj način dobiti priliku pokazati se publici.


Program "Kulture u novoj rupi" počet će 20. kolovoza, na prostoru nekadašnje osječke Rupe, današnjem platou između zgrada Eurodoma, gdje je smještena i zgrada KCO-a. Riječ je o kultnom mjestu, proslavljenom kao jedan od centara urbane scene Osijeka na kojemu su tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća održani brojni rock-koncerti u sklopu manifestacije "Osječko ljeto mladih".


- Generacijama Osječana ovaj je prostor bio mjesto za slušanje glazbe uživo, tako da je KCO, kada je konačno došao u svoju zgradu, na neki način morao preuzeti odgovornost za organizaciju urbanog glazbenog života za našu generaciju. Krenut ćemo sa žestokim osječkim bendom Rovovsko stopalo, nakon čega će uslijediti niz koncerata lokalnih i nacionalnih, a nadamo se u budućnosti i međunarodnih sastava. Za razliku od stare Rupe, "Kultura u novoj rupi" imat će jedan širi žanrovski model, tako da će biti i jazza, bluesa, hip-hopa... Koncerti će se tijekom kolovoza i rujna održavati na otvorenom, a nešto kasnije preselit ćemo ih unutra, a sve radi trajnog i sustavnog pomaganja razvoja glazbene scene u Osijeku te odavanja počasti ovom prostoru - kazao je Majić.


Zlatnih dana kultne Rupe - nastale nakon miniranja i rušenja nekadašnjeg Radničkog doma, gdje su se nekoć također održavali legendarni koncerti i plesnjaci - u kojoj je koncerte organizirao Studentski centar, prisjetio se idejni začetnik te priče Dražen Dragušica, ondašnji voditelj kulturnih aktivnosti SC-a i glazbeni urednik OLJM-a.


- Početkom svakog ljeta podizala bi se montažna bina, koja bi se skidala na kraju ljeta, a u tim mjesecima ona je bila pozornica tada najvećih glazbenih sastava iz cijele bivše države. Ti su koncerti bili zaista izuzetno posjećeni, Osječani su ih naprosto obožavali. U organizaciji se nikada nije išlo ispod određene razine, "najmekše" što se moglo čuti u Rupi bili su, primjerice, Đavoli ili Plavi orkestar, a u posebnom sjećanju ostali su mi sjajni nastupi Ekatarine Velike i Prljavog kazališta koje je održalo zadnji veliki koncert u tom "starom" ciklusu OLJM-a. Za sve te bendove nastup u Rupi bila je velika čast, a za nas Osječane i goste iz cijele Slavonije i Baranje, pa i šire, to je bila velika slast - rekao je Dragušica.
Kao najava cjelokupnog projekta "Kulture u novoj rupi" održan je odličan koncert Dino Dvornik Tribute banda. Šesteročlani sastav koji okuplja neke od ponajboljih domaćih glazbenika: Ivica Premelč (saksofon), Gojko Tomljanović (klavijature), Alen Svetopetrić (bas), Damir Šomen (bubnjevi), Zoran Jaeger - Jex (gitara) i Mario Huljev (vokal) - u raznim razdobljima uskih suradnika Dine Dvornika - tijekom gotovo dvosatnog nastupa na najvjerniji je mogući način oživio duh prerano preminuloga hrvatskog kralja funka. Rasplesana i raspjevana osječka publika svih generacija uživala je u vrhunskim izvedbama nezaboravnih Dvornikovih pjesama, kao što su "Zašto praviš slona od mene", "Jače manijače", "Ljubav se zove imenom tvojim", "Ti si mi u mislima", "Hipnotiziran" i "Rušila sam mostove od sna" koju je Dino Dvornik Tribute band ostavio za sam kraj.


Danijel Miklić
Koncerti će se tijekom kolovoza i rujna održavati na otvorenom, a nešto kasnije preselit ćemo ih unutra
Možda ste propustili...

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike