Osijek
HRASTOVINA UMJESTO U NAMJEŠTAJU ZAVRŠILA U SKULPTURAMA

Na Kiparskoj koloniji nastao impozantan broj umjetnina
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.

Kipovi i slike završavaju se na Koloniji kipara naivaca Ernestinovo, zadnji su to udarci dlijetom u slavonsku hrastovinu i potezi kistom po platnima umjetničkih djela koja će danas (subota), zajedno s umjetnicima, a prema tradiciji biti izloženi ispred Galerije Petra Smajića na završnici 47. jedinstvene umjetničke manifestacije. Romeo Junušić, tajnik LU-a Petar Smajić, napominje kako je to završna izložba prije negoli skulpture izrađene na temu starih poslova postave među ostale u Parku skulptura. U proteklih dana nastao je impozantan broj kipova i slika među kojima je i ona s već u ovim krajevima zaboravljenim čestim motivom na ulicama Roma i medvjeda na lancu koji pleše - "Igra mečka", slikara Rozvelta Kapovića, nastala tehnikom mozaika kakvom se nitko ne bavi i stvara na području Hrvatske, ali i šire u Europi.

Ova kolonija specifična je i po još mnogočemu, pohodila su je najbolja imena kipara naivaca, ali i po tome što kipove rade i djeca pozorno prateći savjete svojih starijih kolega, a jedna od njih je i desetogodišnja Ivona Junušić. Kazala nam je da već tri godine radi, a ove godine modelirala je kip malog Ante. Da do kraja provede svoju namjeru s kipom nisu je omeli ni žuljevi na nježnim dlanovima zadobiveni proteklih dana od dlijeta i drvenog bata koje, valja priznati, treba poprilično čvrsto držati. Mato Tijardović, čelni čovjek Udruge, ocijenio je Koloniju vrlo uspješnom, a podsjetila ga je na onu prvu po temi kada se kipove radilo na temu starinskih običaja. "U nešto unikatno pretvorili smo 40 metara debla, ili 10 kubika hrastovine koja bi, budući da je prvoklasna, završila kao ekskluzivni namještaj u Italiji", kaže Tijardović.

Svoj su trag na ovoj koloniji utisnuli vrsni majstori od dlijeta i bata kipari Mato Tijardović iz Osijeka, Siniša Tešankić iz Ernestinova, Zvonimir Dangubić iz Hlebina, Nedo Malenica iz Osijeka, Ivan Trupković iz Siraća, Ivan Forjan iz Bilja, Ivan Mišić iz Zmajevca, Luka Tolić iz Ernestinova, Dragutin Ciglar iz Koprivnice, Željko Vinter Kranjčević iz Rijeke, Vedran Jakšić iz Osijeka i Ivica Tolić iz Ernestinova te slikari Ivo Kolar iz Križevaca, Rozvelt Kapović iz Osijeka, Saša Matković iz Laslova, Josip Gregurić iz Koprivnice, Mirko Markešić iz Stare Diklenice, Ružica Hraško iz Otoka i Zoltan Eđed iz Laslova. D. Pejić
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike