Osijek
USUSRET TJEDNU ČAROBNJAŠTVA

Od pokidane enciklopedije do sove Hedwige
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.
U GISKO-u traju pripreme za tjedan Harryja Pottera koji je na rasporedu od 24. do 28. kolovoza

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek u tijeku su pripreme za GISKO tjedan Harryja Pottera, mladim i starim ljubiteljima čarobnjaštva jedan od najdražih događaja godine, kada se, zahvaljujući kreativnom angažmanu djelatnika GISKO-a i ljubitelja ove književne i filmske sage, knjižnica pretvara u školu magije Hogwarts.

Tako su u petak mališani, uz mentorstvo voditeljice Andreje Grošelj i nekoliko mama, izrađivali Harryjevu sovu Hedwigu. Ono što je zanimljivo, Hedwiga će biti sazdana od stranica stare enciklopedije.

- Ta se enciklopedija, nažalost, nije mogla spasiti. Nećete vjerovati, ali ima onih koji su lijeni fotokopirati, pa jednostavno istrgnu stranicu koja im treba, i ta je knjiga onda uništena. Mi možemo popraviti kada se nešto pokida, ali kada manjkaju stranice knjiga se može otpisati. Kako nam je žao da takve knjige završe u starom papiru, na većini ih radionica recikliramo - otkriva nam Andreja.

Hedwigu stoga vjerojatno neće bojiti, ona je i inače bijela, a stranice enciklopedije dat će joj posebnu čarobnjačku težinu. Svaki stol izrađivao je svoju verziju krila, a nakon što sve bude gotovo Herryjeva sova bit će sastavljena od dijelova po principu Lego kockica.

- Danas radimo krila i rep, a glavu ćemo idući tjedan, kada budemo radili likove iz priče, izraditi tehnikom kaširanja, i tada ćemo se dogovoriti hoćemo li ostaviti sve u istoj boji - dodaje Andreja.

Odaziv na radionicu izrađivanja Hedwige, s obzirom na doba godine, bio je toliki da nije bilo mjesta za sve zainteresirane. Opušteniju atmosferu remetile su tek maske koje je obvezno nositi, a kako je bilo vruće, možete zamisliti koliko je bio (ne)ugodan boravak u zatvorenom prostoru (zbog obilne kiše proteklih dana nije bilo druge, mogućnosti, jer prostor u dvorištu, gdje bi inače bila radionica, bio je previše blatan).

Ivan Alilović
34 RADIONICE NA LJETU U DVORIŠTU KNJIŽNICE
Od 6. srpnja do 22. kolovoza 2020. godine u dvorištu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek provodi se program Ljeto u dvorištu Knjižnice, koji obuhvaća više od trideset radionica, a među njima i vrlo popularne radionice u sklopu priprema za GISKO tjedan Harryja Pottera. Nakon radionice izrade sove Hedwige, 21. kolovoza, kao nastavak priprema za tjedan u kojem će se slaviti popularni čarobnjak i ostali likovi iz jedne od najpopularnijih književnih (i filmskih) saga, na rasporedu je radionica na kojoj će se izrađivati čarobni štapići, a koja je namijenjena djeci ispod devet godina koja ne mogu “upasti” na tjedan Harryja Pottera.
Najčitanije iz rubrike