Regija
NAJVEĆI PROJEKT VODNOKOMUNALNE INFRASTRUKTURE

Grad Virovitica bit će potpuno
opremljen sustavom odvodnje
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.
VIROVITICA

U srpnju je počela gradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda na području općine Lukač i Špišić Bukovica. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 147,2 milijuna kuna, od kojih su nepovratna sredstva iz Kohezijskog fonda EU-a 103,4 milijuna kuna, odnosno nešto više od 70 posto. Vrijednost samih radova gradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda je gotovo 60 milijuna kuna.

- Projekt sufinanciraju Grad Virovitica i dvije navedene općine Lukač i Špišić Bukovica, s 20 posto od nacionalne komponente, odnosno s 8,8 milijuna kuna, što je nešto manje od šest posto ukupne vrijednosti projekta - rekao je prilikom predstavljanja projekta upravitelj tvrtke Virkom i zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić.

U projektu sudjeluju i Hrvatske vode koje ga sufinanciraju s 40 posto nacionalne komponente, odnosno 17,5 milijuna kuna. Gradonačelnik Ivica Kirin sredinom tjedna sa suradnicima je obišao radove na novom pročistaču otpadnih voda te naglasio kako se ovdje radi o najvećem projektu vodno-komunalne infrastrukture, ne samo prema vrijednosti radova, nego i prema značaju za sam grad, stanovnike i gospodarstvo grada Virovitice.

- Nositelj projekta je gradska tvrtka Virkom d.o.o., a financiran je iz EU fondova, proračuna Hrvatskih voda i Virkoma. Završetkom ovog megaprojekta bit će završeno potpuno opremanje grada Virovitice sustavom odvodnje otpadnih voda kojima Grad minimalno utječe na okoliš, jer time čuvamo podzemne vode od zagađenja. Na taj način, osim čuvanja okoliša i dizanja standarda naših građana, stvaramo uvjete svim potencijalnim investitorima kako bi u našem gradu poslovali i dobili ekološke certifikate za svoju djelatnost – istaknuo je gradonačelnik Kirin. Koliko su ovakvi projekti važni istaknuo je još prilikom otvaranja radova direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

- Položili smo ili rekonstruirali 36 kilometara kanalizacijskih kolektora da bismo skupili sve otpadne vode i doveli ih na ovaj uređaj. S ovim ulaganjima, nakon što je odobren i projekt Pitomača i Slatina, sada imamo Viroviticu, a isto tako od 25. lipnja zaključkom Vlade i njenu posebnu podršku, u pripremi je i realizacija projekta Špišić Bukovica, Suhopolje i Gradina. Time dolazimo do gotovo milijarde kuna za ulaganje u vodnokomunalnu infrastrukturu – rekao je Đuroković. Zadovljstvo ovim projektom iskazao je i saborski zastupnik Josip Đakić:

- Samo vrijednošću ovih ljudi, onih koji rade u našim agencijama, lokalnim LAG-ovima, mogu se ostvariti ovakvi projekti. Vjerujem da će i ovaj projekt biti pravovremeno gotov i da će služiti svojoj svrsi, ali i da će se nastaviti raditi na infrastrukturi koja je potrebna Virovitici i općinama koji joj gravitiraju.

Vladimir Grgurić
Ivica Kirin

gradonačelnik

Na ovaj način gradnje pročišćivača, osim čuvanja okoliša i dizanja standarda građana, stvaramo uvjete potencijalnim investitorima da u našem gradu posluju i dobiju ekološke certifikate za svoju djelatnost.
ZNATNO POVEĆANJE
“Uz ovaj uređaj u Virovitici i ovim jedinicama lokalne samouprave stupanj priključenosti stanovništva na sustav odvodnje i obrade otpadnih voda s 87 povećat će se na 97 posto. To definitivno Viroviticu stavlja u sami vrh s još nekoliko jedinica lokalne samouprave koje su do sada ostvarile taj visoki udjel”, naglasio je pri otvaranju radova državnih tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg.
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike