Novosti
KORONAVIRUS U VINKOVCIMA

Prvi put u Slavoniji virus se probio u dom za starije
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.
Epidemiolozi još ne znaju tko je izvor zaraze 13 štićenika i djelatnice doma

Prvi put u neki dom za starije i nemoćne u Vukovarsko-srijemskoj županiji probio se koronavirus. Rečeno je to na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite za tu županiju u četvrtak poslijepodne i riječ je o privatnom Domu za starije osobe Grim I i Grim II u Vinkovcima gdje je testiranjem utvrđeno 14 pozitivnih, a riječ je o 13 korisnika i jednoj djelatnici.

Rizični posjeti

Načelnik Stožera Zdravko Kelić pojasnio je da su u srijedu navečer od epidemiologinje, dr. Ankice Ilić dobili informaciju o prodoru zaraze u Dom za starije i nemoćne, pa je 60 osoba testirano i 14 ih je bilo pozitivno te su smješteni u vinkovačku Županijsku opću bolnicu dok su u dom uvedene dodatne mjere izolacije za ostale korisnike i zaposlenike. Za šest osoba testiranje će se ponoviti. Županijski stožer je napravio izvješće o najnovijim događanjima u Vukovarsko-srijemskoj županiji i proslijedio ga Ministarstvu zdravstva i Nacionalnom stožeru civilne zaštite.


Dr. Ankica Ilić rekla je kako za sada ne mogu utvrditi tko je inicijalna osoba koja je donijela virus u tu ustanovu te je dodala kako na istoku Slavonije postoji velika lokalna cirkulacija virusa. Na pitanje novinara je li moguće da je virus u dom unio netko od posjetitelja kojih je, kako se moglo čuti, bilo u domu, Ilić je kazala kako nije u stanju to potvrditi, ali kako su posjeti sami po sebi rizična pojava.


"Djelatnici obiteljskog doma testiraju se nakon povratka s godišnjeg odmora, pa još moramo analizirati kako je virus ušao u dom. Ovaj dom je sastoji od dvije zgrade koje su povezane vrtom i pozitivne osobe su bile iz Grima II, pa su i korisnici druge zgrade izolirani. Također smo odmah izuzeli briseve svih korisnika i zaposlenih iz druge zgrade. Vlasnici su dobili upute da, ako zamijete sumnjive korisnike, neka ih odmah izoliraju", rekla je dr. Ankica Ilić.


Ukupno je u četvrtak u Vukovarsko-srijemskoj županiji 24 novopozitivnih na COVID-19, a 14 ih je iz obiteljskog doma, deset su pojedinačni slučajevi, dvije osobe nisu iz te županije, za dvije je nepoznat izvor, a četiri su osobe bile u kontaktu s pozitivnom osobom. Osamnaest je osoba iz Vinkovaca i po jedna iz Drenovaca, Vukovara, Ivankova, Slakovaca, Rokovaca i iz Cerića.


Načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular izvijestio je da je policija prošlog vikenda obavila sedam nadzora vjenčanja i nije našla kršenje mjera te da je u samoizolaciji 11 policijskih službenika.


Od početka epidemije ukupno je u toj županiji 483 oboljelih, od toga je 286 izliječeno, a pet osoba je preminulo. Trenutačno je u županiji u samoizolaciji 415 osoba.


Zdravko Kelić ustvrdio je na konferenciji za novinare da situacija s koronavirusom u Vukovarsko-srijemskoj županiji može biti i gora jer, dodao je, ne treba zaboraviti da slijede brojna sportska natjecanja.
Stigla oprema

U 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je trenutno 561 aktivan slučaj oboljenja, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. Na bolničkom je liječenju 110 pacijenata, od kojih je na respiratoru sedmero. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 6. kolovoza ukupno su zabilježene 5404 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 155 umrlo, a 4688 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2171 osoba. Dosad je ukupno testirano 125.317 osoba, od toga 934 u 24 sata, stoji u priopćenju Stožera.

U Rijeci je u četvrtak počeo iskrcaj zaštitnih sredstava i opreme koji su dopremljeni brodom Ever Excel iz Šangaja radi potrebe suzbijanja epidemije koronavirusa, a radi se o 139 tona dezinficijensa za ruke nabavljenih od kineske kompanije Sinopharm te manjoj količini maski za lice KN95. Zaštitnu opremu preuzet će Ravnateljstvo civilne zaštite te je, prema potrebi, distribuirati drugim nadležnim tijelima, priopćeno je iz Vlade RH. Ukupna vrijednost ove pošiljke je oko 1,2 milijuna eura. Njome je završena isporuka robe koju je Vlada, posredovanjem Ravnateljstva za robne zalihe i uz pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini, komercijalno nabavila od kineskih kompanija Sinopharm i MEHECO, i za koju je u cijelosti ostvareno financiranje iz europskih fondova.


Miroslav Flego/H
OBŽ: PRVI PUT BEZ NOVIH SLUČAJEVA U 47 DANA
Iako je u 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađeno 147 uzoraka, ni jedan nije bio pozitivan na koronavirus, priopćio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije u četvrtka. Tako lijepa vijest, odnosno posljednji dan bez novopozitivnih osoba na području Osječko-baranjske županije zabilježen je prije 47 dana (18. lipnja). Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije u priopćenju navodi da je u KBC-u Osijek trenutno hospitalizirano 28 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je dvoje na respiratoru, a mjera samoizolacije je određena za 12 novih kontakata oboljelih osoba, pa je sada u samoizolaciji ukupno 226 osoba. Policija nije zaprimila dojave o kršenju samoizolacije, a u 11 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi. D.Pejić
U Hrvatskoj je u četvrtak zabilježeno 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom
Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje