Novosti
CRO DEMOSKOP: REJTING STRANAKA

HDZ uvjerljivo prvi, SDP i DP i dalje tonu
Objavljeno 6. kolovoza, 2020.
Prema istraživanju rejtinga političkih stranaka CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocijal plus, HDZ uvjerljivo vodi i ta je stranka za trećinu ispitanika (32,9 posto) prvi izbor. SDP uoči unutarstranačkih izbora ima samo 18,1 posto potpore, a treća opcija je platforma Možemo! s 11 posto. Ta je nova parlamentarna opcija preuzela poziciju Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji je na 8,6 posto potpore birača. Nešto manje ima Most, 8,3 posto.


Kada je riječ o osobnom rejtingu političara, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković je s 24,6 posto potpore (19,4 posto u lipnju) najpozitivniji političar u Hrvatskoj. Drugi izbor, uz pad osobnog rejtinga, je predsjednik Republike Zoran Milanović (11,3 posto u odnosu na 15,3 posto u lipnju). Istraživanje je provedeno prije proslave Oluje, a u jeku verbalnog okršaja dvojice državnih čelnika, ali i nakon što je Plenković najavio dolazak Borisa Miloševića u Knin te odlazak Tome Medveda u Grubore, a Milanović odlikovanja postrojbama HVO-a. Treći najpozitivac je ministar financija Zdravko Marić s 4,5 posto (2,2 posto u lipnju), dok nešto manje ima Vili Beroš (4,3 posto u odnosnu na 8,1 posto u lipnju). Sa sličnim postotkom na listu pozitivaca stigao je Tomislav Tomašević iz platforme Možemo!
Na ljestvici najnegativnijih političara na prvom mjestu se zadržao predsjednik Republike Milanović (15,8 posto u odnosu na 14,8 posto u lipnju). Drugi je izbor najnegativca premijer Plenković (15,3 posto u odnosu na 14,7 posto u lipnju), a treći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (9 posto u odnosu na 12,1 posto u lipnju). D.Pav.
Možda ste propustili...