Novosti
PROVOKACIJA I(LI) PRIJEVARA

Na godišnjicu akcije Oluja dobila pismo "Krajina živi"
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.

Dok je Hrvatska, u srijedu, 5. kolovoza, proslavljala 25. godišnjicu Oluje, na dan kada je slomljena ideja paradržave "Republike Srpske Krajine", Đakovčanka je na svoj privatni mail upravo toga dana primila elektroničku poruku naslovljenu "Krajina živi".


Poslana je s adrese "28. Jun Organization" (28jun.org@gmail.com). Đakovčanka je pozvana da donacijom pomogne projekt "Krajina živi", odnosno, kako stoji u mailu, "srpskom stanovništvu koje živi u Hrvatskoj u prikrivenoj diskriminaciji". Poruka "Krajina živi" ispisana je na latinici i ekavici. "Projekt ‘Krajina živi‘ ima za cilj pružanje pomoći srpskom stanovništvu koje živi u Hrvatskoj. Pripadnici našeg naroda često se muče da pronađu posao, odgajaju decu i pronađu nadu i mogućnosti za budućnost. Iako je nadolazeći napredak očekivan, prikrivena diskriminacija se i dalje javlja. Interkulturalna komunikacija je oskudna, čineći pronalaženje mogućnosti za rad i napredak još težim. Ipak, pored svih poteškoća, oni hrabro opstaju i bore se, i time čine ovaj projekat izuzetno važnim. Ovaj projekat je omogućio našoj organizaciji da pruži skromnu pomoć stanovnicima Krajine, sa ciljem da podržimo njihov život na tom prostoru i u nekim slučajevima, pružimo i šansu za bolje sutra. Od srca verujemo da postoje brojni ljudi, koji duboko saosećaju i poistovećuju se sa ovim ljudima i njihovim životnim pričama. Mnogima od nas scene nesreća s kraja prošlog veka sa ovih prostora su još uvek veoma sveže", stoji u poruci.


Poruku je Đakovčanka doživjela kao veliku provokaciju, kako kaže, "baš na dan proslave Oluje, i to na moj privatni e-mail". Na kraju stoji i poziv: "Ukoliko želite da nam se pridružite u ovoj akciji, da zajedno ohrabrimo i pomognemo Srbe iz Krajine, vašu pomoć možete pružiti donacijom na..." U privitku poruke je i ilustracija poštanske marke s tekstom na ćirilici "Krajina živi", grbom s "četiri C"..., a u poruci stoji i da je "28. Jun Organization" iz SAD-a, s područja savezne države Illinois.
Đakovčanka je pošiljatelju odgovorila priloživši fotografiju hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi, uz poruku: "Žao mi vas je, iskreno žao... valjda ste jedini narod koji ne voli zemlju u kojoj živi i koja vam pruža sve, pa unatoč tome šaljete ovakve jadne mailove. Nadam se da znate pronaći drugo rješenje osim laži, mržnje i oružja." S.Župan
Organizacija iz SAD-a poziva u mailu na donaciju za "pomoć Srbima iz Krajine"
Možda ste propustili...