Osijek
KNJIGA O SLOVAČKIM PREZIMENIMA I NADIMCIMA

Riznica etnoloških i onomastičkih podataka
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.
Pionirsku knjigu o imenima i nadimcima u Josipovcu Punitovačkom zajednički su napisali prof. Andrija Kuric, predsjednik Matice slovačke Osijek, i njegova kolegica umirovljena profesorica Anica Popović (djevojački Kristek). To je knjiga ne samo o Slovacima koji žive u tom danas pitomom slavonskom selu nastalom tegobnim krčenjem šume i isušivanjem močvare, nego i o svima nama kojima su naši slovački prijatelji dragi susjedi i prijatelji.

Osim za etnologiju ova knjiga, koja predstavlja pravu riznicu podataka o stanovnicima Josipovca Punitovačkog, važna je i za onomastiku, odnosno znanost o imenima. Naime, u onim dijelovima Hrvatske u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina i njihovi potomci, postoje vrlo zanimljive identitetske enklave koje svjedoče o multikulturalnosti našeg zajedničkog identiteta. Knjiga "Prezimena i nadimci u Josipovcu Punitovačkom 1881.-2019.", otkriva nam skriveni svijet prema svemu tipičnog slavonskog sela koji se od onih s hrvatskom šokačkom većinom razlikuje prema svom osebujnom mikrokozmosu u koji je poseban užitak uranjati.

Osim pregleda povijesti ovog sela koje je osnovano 1881., u vrijeme Austro-Ugarske, doseljenjem male skupine Slovaka koji su stigli na poziv đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, knjiga nudi pedantan popis svih slovačkih obitelji nudeći rodoslovlje Josipovca Punitovačkog. Spomenut ćemo ovdje samo nekoliko prezimena koja gotovo svakodnevno susrećemo i u Osijeku, često i ne znajući da je riječ o ljudima slovačkog podrijetla: Batorek, Kanisek, Komar, Kotris, Kristek, Kukučka, Kuric, Šuljak, Tribuljak, Vavra... Podatke o obiteljima prate i fotografije stanovnika ovog sela, od onih starinskih, crno-bijelih, do najnovijih snimljenih digitalnom tehnikom. Knjigu prati i dodatni DVD s podatcima o svakoj obitelji iz 19. i 20. stoljeća iz crkvenih izvora, riječ je o Status animarum, ili staležnicima, kako se još zovu. U ovoj knjizi možemo saznati i tko je Ondrej Kalajsov. To je autor ove knjige Andrija Kuric, kojeg su u selu često prepoznavali prema očevom nadimku Kalajs. Naime, svi stanovnici sela imali su i osebujne nadimke koje su u knjizi temeljito istražili Andrija Kuric i Anica Popović. Kako nam je rekao g. Kuric, knjiga je stvarana dvije godine, koliko je bilo potrebno da se prikupe svi podatci. D. Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike