Tehno
TEST: SONY XPERIA 10 II

Čist minimalizam i jednostavnost - desetka, drugi put
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.
Napredno multimedijalno iskustvo i jedinstven format u manjem i povoljnijem pakiranju

Nekada davno u rukama bi nam se svako malo našao na testu poneki pametni telefon Sony. Danas je situacija kudikamo drukčija, pa tako s više od godine dana odmaka na testu imamo novi telefon Sony Xperia.


Moramo priznati da smo pomalo žalosni što nemamo priliku češće se družiti s telefonima Sony, no u isto smo vrijeme i radosni što je Sony opstao i trudi se u svijetu pametnih telefona, koji nikada nije bio izazovniji, ponajprije zbog jake kineske konkurencije. No, bilo kako bilo, novi je Sony Xperia 10 II tu pa krenimo redimo.

Novi nazivi

Sony je oduvijek bio poseban u svijetu pametnih telefona. Uvijek smo isticali inovacije i smjer koji su često drugi pratili. No, da stvari ponekad znaju biti čudne, Sony nam je najbolje pokazao nazivima svojih uređaja. Imali smo seriju S, za koju smo mislili da će biti Sonyjeva top-linija, potom se pojavila serija Z, a baš kada su se stvari uhodale s nazivima od Z1 do Z5, pojavila se serija XZ. Moramo priznati da je i nama koji pratimo industriju bilo pomalo teško sve to skupa pratiti, a pitamo se kako li je tek bilo nekom prosječnom kupcu. Konačno, kada smo pomislili da je Sony stao na zelenu granu s nazivima i modelom 1 i 10, nasljednici su dobili oznake Mark II (kao što Sony deklarira svoje fotoaparate), pa je pomalo nespretno reći da u rukama imamo model "Sony Xperia deset dva". No, bilo kako bilo, od mnoštva naziva, brojki i modela Sony je "knjigu sveo na dva slova". Tako danas Sony nudi model 1 Mark II i model 10 Mark II kao svoja dva najpopularnija telefona. Postoje još modeli L4 i 5, no kako ne bismo stvarali pomutnju dalje, držimo se našeg Sony Xperia 10 II. Telefon se odlikuje vrlo elegantnim dizajnom, oblim rubovima i kompaktnošću unatoč velikom, 6-inčnom, zaslonu. U rukama je telefon zaista ugodno držati i zahvaljujući masi od 150 grama. Prednja i stražnja strana su staklene, a obruč plastični, no generalno telefon u rukama ostavlja premium osjećaj. Prednja strana skriva zaslon, a sa stražnje je postavljena trostruka kamera. Postavka tipki je klasična – ona za otključavanje i glasnoću. Od utora tu je ladica za SIM i microSD karticu, USB-C i 3,5-mm audioizlaz. Audioizlaz nas uvijek veseli vidjeti. U paketu s punjačem i telefonom stižu i odlične slušalice.

Drukčiji prosjek

Nakon uključivanja Sony Xperia 10 II prvo što nikog neće ostaviti ravnodušnim prekrasan je zaslon. Naime, Sony Xperia 10 II dolazi sa 6-inčim OLED zaslon s omjerom stranica u filmskih 21:9. Taj je omjer pomalo postao Sonyjev zaštitni znak, a zahvaljujući rezoluciji od 1080 x 2520 točaka možemo uživati u jedinstvenom iskustvu na telefonu, posebno ako na njemu gledamo neki film ili seriju na putu. Svakako preporučujemo uživati u multimedijalnim mogućnostima sa slušalicama jer Xperia 10 II ima samo jedan zvučnik. No zato sa slušalicama možemo uživati u vrhunskom audioiskustvo zahvaljujući Sonyjevim naprednim audiotehnologijama. Rad na telefonu, kao i igranje, fluidan je i brz, bez ikakvih tragova umora. Za to svakako valja zahvaliti procesoru Qualcomm SDM665 Snapdragon 665, koji uz 4 GB radne memorije i 128 GB memorije za pohranu nudi dovoljno snage za sve zadatke koje smo stavili pred telefon. Sonyjeva izvedba Androida (dakako u najnovijoj verziji 10) sviđa nam se, kao što nam se i oduvijek dopadao sustav kako ga Sony dotjera. Čisti minimalizam i jednostavnost. Sony se trudi svoje telefone uvijek istaknuti kao multimedijalno superiorne, no osim multimediji velika pozornost posvećena je i fotografskim mogućnostima. Kao lider u svijetu senzora kojim se koriste mnogi drugi proizvođači, Sony je u Xperia 10 II ugradio četiri kamere – tri straga i jednu sprijeda. Stražnje kamere čine trio 12 MP, f/2.0, 26mm (wide), 1/2.8", PDAF, zatim 8 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/4.0", PDAF, 2x optical zoom te 8 MP, f/2.2, 120˚, 16mm (ultrawide), 1/4.0". Sve te kamere za krajnji rezultat nude solidne fotografije u svim uvjetima – od vanjskog slikanja do onoga u uvjetima slabog osvjetljenja. Fotografije su više-manje prosječne i zasigurno će zadovoljiti većinu, a oni koji traže najbolje zasigurno će baciti oko na model Xperia 1 II. Video je također u rangu prosjeka. Prednja kamera okida solidne selfije i videozapise, koji su opet dio prosjeka. Ono što nikako nije dio prosjeka jest autonomija. Naime, s ovim telefonom možete uživati u dva dana autonomije bez prevelike muke. S cijenom ispod 3000 kuna Sony Xperia 10 II pravi je predstavnik premium srednje klase koja će privući one koji žele dašak top-modela u povoljnijem formatu.
Marin Režić
U rukama je telefon zaista ugodno držati i zahvaljujući masi od 150 grama
S cijenom ispod 3.000 kuna Sony Xperia 10 II pravi je predstavnik premium srednje klase
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike