Regija
POTICANJE PODUZETNIŠTVA U DONJEM MIHOLJCU

Grad daje 500.000 kuna
Objavljeno 6. kolovoza, 2020.
Nepovratne potpore do 20.000 kuna daju se i za projekte poduzetništva žena
DONJI MIHOLJAC

U skladu sa strateškim odrednicama Grad Donji Miholjac donio je Program mjera poticanja razvoja poduzetništva čiji je cilj stvaranje podloge povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području grada Donjeg Miholjca.

Preko Programa sistematizirane su mjere usmjerene jačanju konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu, ostvarivanju praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu, podizanju razine kvalitete proizvoda te podizanju razine poduzetničke kulture primjenom poduzetničkih načela. Grad osigurava paket od ukupno deset mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva, među kojima su potpore za poduzetnice žene, mlade poduzetnike i poduzetnike početnike te za očuvanje tradicijskih zanimanja.

Mjere je moguće iskoristiti i za subvencioniranje troškova polaganje stručnih i majstorskih ispita, za sudjelovanje na sajmovima i prezentacije projekta te za obrazovanje i osposobljavanje. Valja spomenuti i potpore za sufinanciranje najma poslovnog prostora i za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata. Grad financira i ulaganja u standarde kvalitete.

Iz Grada navode da je cilj mjera za poduzetnice žene, poduzetnike početnike te za projekte očuvanje tradicijskih zanimanja očuvanje radnih mjesta, poticanje zapošljavanje, rast i razvoj gospodarstva.

Miholjačkim je poduzetnicima Grad osigurao pola milijuna nepovratnih sredstava u ovoj godini za poticanje razvoja malog gospodarstva. Poduzetnici mogu ostvariti nepovratne subvencije u visini od 50 do 85 posto prihvatljivih troškova. Najniži iznos koji može korisnik dobiti je 3600 kuna, a najviši 20.000 kuna. Potporama se može sufinancirati nabava strojeva i opreme, prilagodba poslovnog prostora, stručno osposobljavanje i poduzetničko obrazovanje te izrada promidžbenog materijala i web-stranice. Također, poduzetnici mogu koristiti nepovratna sredstva za izradu poslovnih planova, studije izvedivosti kao i ostale dokumentacije potrebne za kandidiranje na natječaje za korištenje sredstava iz fonodva EU-a.

Korisnici potpora mogu biti obrtnici, zadruge, mikropoduzetnici čiji prosječan broj radnika tijekom poslovne godine ne prelazi deset i čiji godišnji promet ne premašuje dva milijuna eura te mali poduzetnici do 50 zaposlenih i godišnjim prometom do deset milijuna eura, a koji imaju sjedište na području grada Donjeg Miholjca te koji nemaju nepodmirenih obveza prema Gradu i javnih davanja koje prati Porezna uprava.

Valja podsjetiti da je prošle godine Grad Donji Miholjac dobio Globallocal, nagradu koja se dodjeljuje najboljim lokalnim zajednicama za kreiranje dobrog ambijenta i razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Inače, međunarodno priznanje o pitanju poticanja razvoja gospodarstva lani je dobilo 16 hrvatskih gradova i općina.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike