Ekonomija
MORAWIECKI: KROZ SJEVERNI TOK 2 EUROPA KAO DA ULAŽE U RUSKO ORUŽJE

Poljska zabrinuta zbog ovisnosti o ruskom plinu
Objavljeno 5. kolovoza, 2020.
Plinovod Sjeverni tok 2 je kako da Europa ulaže u rusko oružje te je opasan za Europu, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki tijekom rasprave u Atlantskom vijeću, prenosi poljski portal BiznesAlert.

"Ne mogu reći da u Poljskoj imamo oštru antirusku retoriku. Međutim, postoje stvari koje nam se ne sviđaju. Na primjer, Sjeverni tok 2", rekao je Morawiecki, dodavši da je, prema njegovom mišljenju, gradnja tog plinovoda kao da Europa ulaže u rusko oružje. Prema Morawieckom, isključi li Rusija Ukrajinu iz tranzita plina zapadnoj Europi, imat će na tu zemlju veliki utjecaj.

"Zato su Sjeverni tok i Sjeverni tok 2 toliko opasni za našu regiju, i zato zbog njih kritiziramo Njemačku", rekao je šef poljske vlade. Njegov istup dolazi dan nakon što je poljski regulator tržišnog natjecanja UOKiK u ponedjeljak priopćio da je kaznio ruski Gazprom s 57 milijuna dolara zbog nedostatne suradnje po pitanju postupanja u projektu gradnje plinovoda Sjeverni tok 2. Poljska smatra da je Sjeverni tok 2, koji bi udvostručio ruski izvoz plina preko Baltičkog mora, prijetnja energetskoj sigurnosti Europe. Voditelj projekta Sjeverni tok 2 je Gazprom, dok su polovinu sredstava osigurale njemačka kompanija Uniper i BASF-ova jedinica Wintershall, englesko-nizozemska kompanija Shell, austrijski OMV i Engie.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POČELA BERBA U PP ORAHOVICA

Očekuju rekordnih 700 tona lješnjaka

2

MESOPRERADA OTVARA DVIJE NOVE MESNICE U OSIJEKU I ČEPINU

Pronašli smo mesnicu u kojoj se prodaje isključivo meso s lokalnih farmi

3

COVID-19 UBRZAO PRESLAGIVANJE

Industrija zabave se transformira mnogo ranije od predviđanja