Kultura
POSEBNO "PUTUJUĆE" IZDANJE

Motovun Film Festival od 6. do 8. kolovoza u Rijeci
Objavljeno 4. kolovoza, 2020.

RIJEKA - Motovun Film Festival, koji se ove godine održava u posebnom "putujućem" izdanju pod naslovom "Motovun putuje", gostovat će od 6. do 8. kolovoza u riječkom Ljetnom Art-kinu s tri kratkometražna filma i tri filma dugog metra.

Program otvara srpska komična drama "Moj jutarnji smeh", u nastavku slijedi francusko-belgijska drama "Zaposlene djevojke", a gostovanje zatvara nagrađivana čileanska povijesna drama "Bijelo na bijelom".

"Moj jutarnji smeh" priča je o zakašnjelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana (i cijeloj jednoj generaciji odgajanoj 'pod staklenim zvonom') koji konačno mora preuzeti odgovornost, suočiti se sa životom, ali i riješiti pitanje koje ga muči – u svojim tridesetima i dalje je djevac. Film je među kritičarima dosad opisan raznim epitetima – kao rijetko dobro skrojeno filmsko djelo, nasljednik crnog vala, drama koja će gledatelje nasmijati ili komedija koja će ih rasplakati.

Francusko-belgijska drama "Zaposlene djevojke", na programu 7. kolovoza, prati tri seksualne radnice koje svakodnevno odlaze iz Francuske u Belgiju kako bi radile svoj posao, a na kraju jednog dugog i toplog dana povezuje ih zajednička tajna. "Zaposlene djevojke" priča je o radnicama bordela, majkama, suprugama i djevojkama u potrazi za svrhom, svakodnevnim junakinjama u neprekidnoj borbi za obitelj, opstanak i dostojanstvo.

Posljednji film s motovunskog brda filmova španjolsko-čileanska je povijesna drama "Bijelo na bijelom". Krajem 19. stoljeća, fotograf Pedro dolazi u Ognjenu zemlju kako bi ovjekovječio vjenčanje misterioznog zemljoposjednika Portera i njegove maloljetne mladenke Sare. U Porterovom odsustvu, Pedro postaje sve opsjednutiji Sarinim fotografijama. Kada se njegova opsesija razotkrije, Pedro za kaznu dobiva zadatak zabilježiti "stvaranje povijesti" – kolonizaciju nove zemlje i genocid domorodačkog stanovništva.

Dobitnik nagrade za najbolju režiju u programu Horizonti Venecijanskog festivala, "Bijelo na bijelom" postavlja bolna pitanja o problematičnom odnosu estetike, morala te osobne i društvene odgovornosti.

U klasičnoj festivalskoj maniri, prije dugometražnog filma prikazat će se i filmovi kratkog metra i to redom: crnogorska drama "Posjeta" Đorđa Vojvodića, francuska komedija "Ljetni post" i iranska drama "Zmajevi".

Projekcije filmova održavaju se u Ljetnom Art-kinu, u dvorištu kapucinskog samostana (ulaz kroz kino), a u slučaju lošeg vremena program se održava u dvorani Art-kina. Filmovi se prikazuju s hrvatskim i engleskim titlovima.

(Hina

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike