Mozaik
PODLEGAO OZLJEDAMA NAKON TEŠKE PROMETNE NESREĆE

Odlazak glazbene legende:
Preminuo je Rajko Dujmić
Objavljeno 4. kolovoza, 2020.
HRT će večeras na svom Drugom programu emitirati In memoriam program od 20 do 22.30 sati

Poznati glazbenik Rajko Dujmić podlegao je ozljedama zadobivenim u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila 29. srpnja na području Ravne Gore, potvrdili su izvori bliski obitelji. Tim će povodom HRT večeras na svom Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) emitirati In memoriam program od 20 sati do 22:30. U sklopu toga prikazat će dokumentarni fim Tonija Volarića "Zauvijek skladatelj - Rajko Dujmić", koncert Novih fosila iz 1984. godine te emisiju "8. kat" u kojoj je gostovao legendarni skladatelj.

Podsjetimo, upravljajući osobnim vozilom marke Volkswagen Tiguan zagrebačkih registracijskih oznaka, u smjeru Mrkoplja, Dujmić je u jednom trenutku sletio s kolnika. U nepreglednom zavoju izgubio je nadzor nad vozilom te pao s vozilom u provaliju dubine oko 11 metara. Zbog zadobivenih ozljeda, prevezen je u KBC Rijeka na medicinsku obradu. Legendarni je glazbenik bio u komi i unatoč naporima liječnika, podlegao je ozljedama glave koje su bile preteške.

Rajko Dujmić rođen je u Zagrebu, gdje je završio srednju glazbenu školu smjer violina, te apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Najveći dio svoje karijere proveo je u Novim Fosilima i to punih 30 godina. Osim što je bio odličan pijanist, bio je i sjajan skladatelj. Nosi epitet jednog od ponajboljih autora na domaćoj glazbenoj sceni. Prva pjesma koju je napisao za grupu Novi Fosili bila je ''Sanjaj me''. Singlica ''Da te ne volim'' prodana je u 65 tisuća primjeraka, a istoimena ploča dostigla je nakladu od 170 tisuća, piše na stranicama Zamp-a. Najprodavanija ploča Novih Fosila ''Budi uvijek blizu'' iz 1981. godine, prodana je u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu. Na njoj se nalaze neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i Fosila kao što su Plava košulja, Saša, Tonka, Ključ je ispod otirača… Ploče Novih Fosila prodane su u više milijuna primjeraka, te su diskografski najuspješnija grupa svih vremena na ovim našim prostorima.

Pjesma "Moja domovina", koju su zajednički napisali Rajko Dujmić i Zrinko Tutić ostat će posebno zapamćena u srcima mnogih ljudi. U Band Aid-u koji je 1991. otpjevao zasigurno najljepšu domoljubnu pjesmu sudjelovalo je 150 glazbenika. T.Kvorka

Sućut ministrice Obuljen Koržinek u povodu smrti Rajka Dujmića

U povodu odlaska Rajka Dujmića, barda hrvatske popularne glazbe i kulture, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze iskrene sućuti, priopćeno je iz Ministarstva kulture.

Njegovom pojavom hrvatska glazbena scena dobila je izrazitu autorsku osobnost, vrsnog skladatelja čije su pjesme osvojile duše i srca publike najšireg spektra ukusa i senzibiliteta. Nakon kratke ali zapažene epizode na hrvatskoj rock sceni njegov pravi glazbeni uspon započinje okupljanjem grupe Novi fosili s kojom kao autor i pjevač ostvaruje najveće uspjehe potvrđene milijunskim nakladama nosača zvukova.

Neke njegove pjesme nadrasle su autorske okvire postavši dijelom najšire narodne baštine. Međunarodni uspjeh ostvario je s grupom Riva pobjedom na Eurosongu 1989.
No, ističe ministrica kulture i medija, s posebnim emocijama sjećamo se pjesme "Moja domovina", koju je Rajko napisao sa Zrinkom Tutićem, a koja je u ratnim vremenima i u razdoblju egzistencijalne ugroženosti čitava naroda bila doživljena kao izraz najsnažnijeg umjetničkog otpora i himna zajedništvu, stoji u izrazima sućuti koje je, u ime Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i medija, obitelji Dujmić uputila ministrica Nina Obuljen Koržinek.(H)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike