Osijek
ŠTO SU BIRALI OVOGODIŠNJI OSMAŠI?

Svi bi u Medicinsku i Elektrotehničku školu
Objavljeno 4. kolovoza, 2020.
Među popularnim strukovnim smjerovima našao se i veterinarski tehničar

S obzirom na to da se upisi u prvi razred srednje škole na ljetnom roku približavaju kraju, poznato je koji su programi (gimnazijski ili strukovni) najpoželjniji, i na nacionalnoj i na lokalnoj razini. Što se tiče naše, Osječko-baranjske županije, kako smo to već ranije objavili, najpopularniji smjer kod strukovnjaka bio je farmaceutski tehničar Medicinske škole u Osijeku.

Na 24 upisna mjesta koja su bila ponuđena prijavila su se čak 343 učenika (45 prijava s prvim prioritetom, nap.a), s prosječnim brojem bodova 79,57! Što se pak gimnazijskih programa tiče, tu je pobjedu odnijela III. gimnazija (matematička), koja je imala kvotu od 130 mjesta, a prijavila su se čak 452 učenika (158 prijava s prvim prioritetom, nap. a), s prosjekom bodova od 79,65. Prema tome omjer kvote i prijave s prvim prioritetom je čak 0,82.

Matematička
Sličan uspjeh kao III. gimnazija imala je i I. gimnazija u Osijeku (opća), za čijih se 120 mjesta borio čak 681 učenik (za njih 129 to je bio prvi prioritet), pa je time omjer kvote i prijava s prvim prioritetom bio 0,93. Prosječan broj bodova iznosio je 73,7. Potom je tu Isusovačka klasična gimnazija, s upisnom kvotom od 72 mjesta na koja se prijavio 181 učenik, odnosno njih 64 koji su je birali kao prioritet. Učenici su prosječno imali 76,5 bodova. Čak 503 prijavljena učenika imala je II. gimnazija (jezična), međutim tek ju je njih 109 odabralo kao svoj prvi izbor, koji su konkurirali za 130 raspoloživih mjesta. Najmanju kvotu od samo 48 mjesta imala je Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija, za svoj gimnazijski program kojeg je prijavilo 327 učenika, odnosno njih 40 kao svoj prvi izbor, a prosječno su imali 70,59 bodova.

Kad je riječ o strukovnim programima, uz popularnog farmaceutskog tehničara interes je vladao i za pomoćnog bravara kojeg nudi Obrtnička škola Osijek, međutim za upisnu kvotu od samo dva mjesta borila su se tri učenika, zbog čega je omjer kvote i prijava s prvim prioritetom iznosio 0,67.

Uvjetno rečeno najveći pobjednici među osječkim strukovnjacima su Medicinska škola Osijek, te Elektrotehnička i prometna škola jer su se čak dva smjera iz obje škole našla među najpoželjnijim smjerovima u županiji.

Strukovnjaci
Kad je riječ o medicinarima, uz farmaceutskog tehničara, jedan od najatraktivnijih smjerova je onaj za fizioterapeutskog tehničara, za čija je 24 mjesta konkuriralo čak 296 učenika, odnosno 33 koji su ga odabrali kao svoj prioritet, a prosječno su imali visoka 74,52 boda.

Što se Elektrotehničke škole tiče, uz tehničara za računalstvo, koji je njihov najpopularniji smjer, svoje mjesto na listi najpoželjnijih programa našao je i onaj za tehničara za mehatroniku, kojeg je prijavilo 165 učenika (33 kao svoj prvi izbor, nap. a), nadajući se da će naći svoje mjesto među 24 najbolja. Ravnatelj škole Antun Kovačić, dipl. ing., kaže kako ovakav interes ne čudi s obzirom na to da se radi o multidisciplinarnom smjeru.

“To je smjer koji je spoj elektrotehnike i strojarstva, dakle međusektosko je zanimanje koje pokriva široko područje industrije, automatizacije, pa i robotike, a učenici ga sve više prepoznaju kao poželjno i popularno zanimanje. Još jedan od atraktivnih smjerova je elektrotehničar koji ima dosta dobru matematiku i fiziku s kojima može konkurirati pri upisu na neki od fakulteta, međutim ove godine se pokazalo da su osmaši s boljim ocjenama prije upisivali tehničara za mehatroniku. Inače, naši učenici ovog usmjerenja upisuju studije nakon završetka srednje škole, uglavnom nastavak mehatronike ili elektrotehniku, pa i strojarstvo, a dio ih se odmah i zapošljava”, objasnio je Kovačić.

Među popularnim strukovnim smjerovima u OBŽ-u ove se godine našao i veterinarski tehničar, kojeg nudi Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek, s čak 177 prijavljenih (32 prijave kao prvi izbor) na 24 mjesta, te vrlo visokim prosječnim brojem bodova od 68,9. Kako nam priznaje ravnatelj škole Rudi Lukačević, riječ je o njihovu najpopularnijem programu za koji su odmah popunili sva mjesta. “I inače upisnu kvotu popunimo već na ljetnom roku, a tako je bilo i ove godine. Njihova je perspektiva odlična, čak se sjećam da je prije nekoliko godina tvrtka Belje tražila i zaposlila cijeli razred veterinarskih tehničara. Imamo dosta upita za upis ili prebacivanje s nekog drugog našeg četverogodišnjeg smjera ako se oslobodi neko mjesto, što nastojimo ispuniti vrlo dobrim i odličnim učenicima”, zaključio je Lukačević.

Ema Nenadić
452

prijavljena učenika (158 prioritetno) na 130 slobodnih mjesta u III. gimnaziji u Osijeku (matematička)
NAJPOPULARNIJI
Iako ni jedna gimnazija s područja Osječko-baranjske županije nije pronašla svoje mjesto među najpoželjnijima u državi, svoje mjesto među najpopularnijim strukovnim smjerovima našao je farmaceutski tehničar, kojeg provodi Medicinska škola Osijek, a koji se smjestio na visoko sedmo mjesto nacionalne ljestvice. Zanimljivo je također da su ovogodišnji osmaši mahom birali obrtničke te strojarsko-tehničke škole (automehaničar, medijski tehničar, kozmetičar, CNC operater, web dizajner…).
Najčitanije iz rubrike