Osijek
47. KOLONIJA ERNESTINOVO

U hladu krošnji prave drvene kipove i slike
Objavljeno 4. kolovoza, 2020.
Brojni entuzijasti kipari i umjetnici vrijedno svoje blago urezuju u slavonski hrast - kaže Roth

Do petka će u Ernestinovu na Koloniji kipara naivaca, kaže nam tajnik LU Petar Smajić Romeo Junušić, nastati novih 12 hrastovih skulptura, koje će biti izložene u Parku skulptura, te dvadesetak slika. Ovogodišnja Kolonija održava se u znatno izmijenjenim okolnostima s obzirom na trenutačnu situaciju vezanu uz koronavirus, pa nema uobičajenih popratnih kulturno-zabavnih aktivnosti, koncerata na otvorenom...

Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjel za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije, koja je nazočila otvorenju te jedinstvene manifestacije s načelnicom Općine Ernestinovo Marijanom Junušić, zadovoljno je ustvrdila da zamisao umjetnika Tešankića, Smajića i Tijardovića živi punih 47 godina, i da nije bilo odustajanja ni u vrijeme rata, pa ni sada u ovo zdravstveno nesigurno vrijeme.

- Brojni entuzijasti kipari i umjetnici vrijedno svoje blago urezuju u slavonski hrast. Čuva se tradicija, a kultura i turizam imaju apsolutno veliki potencijal u ovoj općini. Nažalost, koronavirus nas je ove godine spriječio u planovima koje smo dogovorili, što ne znači da nećemo nastaviti, kada za to dođu bolja vremena. Kultura i turizam itekako su komplementarni, umjetnici pokazuju da se imamo čime ponositi i u Europi, a ne samo u Hrvatskoj. Ne vidim razloga da se to ne njeguje i pokazuje svijetu - kazala je Roth.

- Danas smo svečano otvorili našu koloniju, na kojoj sudjeluje 13 kipara i sedam slikara. Kada su se počeli okupljati davne 1973. godine, kada je sama Kolonija počela raditi i kada je izniknula inicijativa o stvaranju naivne skulpture u slavonskom hrastu, stvarali su i radili samo kipari, pa možemo reći da smo se ove godine vratili doista izvornom stvaralaštvu - kaže načelnica.

Darko Pejić
U OSNOVNOJ ŠKOLI MALA KOLONIJA
U parku gdje se prave skulpture mnogo je djece koja prate kako se to radi. To su buduće generacije ernestinovačkih umjetnika. Jučer se održavala u OŠ Ernestinovo i Međunarodna kolonija mladih koja se nije mogla održati za proljetnih praznika. Mala kolonija zadržala je međunarodni karakter, djeca iz Slovenije poslala su svoja djela na izložbu koja će biti izložena. Načelnica Junušić napomenula je kako su tema ovogodišnje kiparske kolonije stari poslovi i zanati. “Ova je tema da se malo svi prisjetimo kako se stvaralo bez svih ovih modernih alata na električnu energiju”, napominje Marijana Junušić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike