Regija
DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE

Štićenici mogu izaći van u šetnju
Objavljeno 4. kolovoza, 2020.
ĐAKOVO

Nakon prvog vala potpunog ‘lockdowna’ kao mjere protiv koronavirusa, i to još od kraja veljače, nakon čega je uslijedila kraća stanka u svibnju i lipnju, pa još jednog vala gdje nije bilo izlazaka korisnika i posjeta njima, korisnici Doma za starije i nemoćne Đakovo ponovno mogu u šetnju gradom te primati posjete, ali uz određene mjere. Rezultat je to izmjena i dopuna Upute za sprječavanje i suzbijanje bolesti COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi, a koje su nastupile 30. srpnja.

– Dobili smo naputak prema kojem su dopušteni posjeti korisnicima Doma, ali samo oni prema prethodnoj najavi, uz primjerenu zaštitu – maske, rukavice..., i to samo kod osoba koje uistinu ne mogu nigdje. Može li korisnik u kolicima van, izvest ćemo ga i posjet će biti ostvaren na otvorenom prostoru. Preporuka je da se posjeti korisnicima Doma obavljaju vani - kaže ravnateljica Branka Barna. Nadalje, dopušten je prijam novih korisnika što do sada, od veljače, nije bio slučaj. Dom je zaprimao nove korisnike samo u hitnom slučaju i to po rješenju Centra za socijalnu skrb.

Dopušteni su također i izlasci korisnika izvan prostora Doma – jednodnevni ili višednevni, kao što su posjeti obitelji, odlazak na izlet, ljetovanje. Ovisno o broju dana izbivanja korisnik mora biti testiran na koronavirus.

– Kada ima višednevni izlazak, po povratku mora ići u 14-dnevnu izolaciju - dodaje Barna. K tome, korisnik mora podnijeti i pisani zahtjev. Uz velike napore Doma, njegovih 80 zaposlenih, koronavirus u ovaj dom koji broji 240 korisnika, nije ušao.

– Veliki je strah, priznajemo, postojao. Veliki je to izazov, zaštititi jedan tako veliki sustav od nevidljivog neprijatelja kao što je novi, nepoznati virus. Zatvarali smo vrata našeg doma u dva navrata, prvi put u veljači, a drugi put kada je u gradu bila krizma, kada je virus stigao u grad - dodaje Barna.

Vijest da ponovno mogu izlaziti izvan Doma i primati posjete, među korisnicima je, dodaje, dočekana na opću radost i veselje. S.Ž.
Možda ste propustili...

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike